L’Ascensió tindrà prop de 200 expositors

La 66a edició se celebrarà del 5 al 8 de Maig al Parc Firal i repetirà la Mostra Gastronòmica

Societat

Del 5 al 8 de maig el Parc Firal de Granollers acollirà la 66a edició de la Fira de l’Ascensió, que comptarà amb prop de dos centenars d’expositors, entre els 160 de la carpa principal, els 12 estands a la Mostra Gastronòmica i els 20 expositors del Jugar x Jugar –unes xifres similars a les d’edicions anteriors.
 

Com sempre i fidel als orígens, l’Ascensió combina innovació i tradició, amb els sectors que la van veure néixer, com l’agricultura i la ramaderia, que se sumen als àmbits de l’alimentació, la industria i la promoció econòmica. 
 
La presentació dels actes principals que es faran aquests propers dies a l’entorn de la Fira i Festes es va fer ahir dimecres a la tarda, a la sala de Plens de l’Ajuntament amb la participació de l’alcalde, Josep Mayoral, i de les regidores de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, i de Cultura, Mireia López. Per Mayoral, “la Fira de l’Ascensió ofereix grans possibilitats tant cultural com socialment i econòmicament”.
 
Tot coincidint amb la presentació dels actes, es va inaugurar al vestíbul de l’Ajuntament l’exposició La plaça de la Corona, una mostra en la qual es poden veure diferents fotos d’aquest cèntric espai de la ciutat, convertit en plaça principalment des de 1848, any en què es va obrir la carretera de Barcelona a Ribes. L’exposició ha estat realitzada per l’Arxiu Municipal.
 
Aposta per l’automoció 
Com en les darreres edicions, l’automoció també tindrà una presència destacada, amb un espai de 2.800 metres quadrats 
–amb la col·laboració de la UEI-Cerclem s’ha assolit una àmplia representació de vehicles nous a la fira–. Hi haurà els principals concessionaris de la ciutat, amb més de 80 vehicles exposats. També hi haurà representació de la Unió d’Empresaris d’Automoció de Catalunya (UEAC) i el Gremi d’Empresaris del Caravaning de Catalunya GREMCAR. Com ja és habitual, no hi faltarà l’aposta pel turisme i enguany hi estaran convidats la comarca del Segrià, el municipi de Ripoll i la ciutat de Castelló. 
 
Al marge de l’oferta turística tampoc no hi faltarà una àmplia representació del comerç local de la ciutat i la Mostra Gastronòmica, que arribarà a la 12a edició.  El passeig per la fira multisectorial de l’Ascensió està acompanyada d’activitats programades i pensades per al públic infantil, com el rocòdrom, els jocs tradicionals, els campionats de futbol benjamí i les passejades en ponis. 
 
El mercat de pagès
Un dels espais més visitats de la Fira de l’Ascensió és la carpa agrícola ramadera, que en aquesta edició presenta una novetat: el Mercat de pagès, amb productes portats directament pels seus productors. Es faran tastets i degustacions i es podran veure els animals de corral i de granja.
 
El vessant festiu
El divendres 6 de maig, festa de l’Ascensió, infants i il·lustradors tindran una cita al matí a la Porxada, en una nova edició de Fem un llibre, la proposta de creació literària que cada any organitzen la llibreria La Gralla i el Casal del Mestre. La tarda del mateix divendres serà per a l’Orquestra Montgrins, que farà triplet amb les sardanes, concert i ball, a les places de l’Església i la Porxada. L’endemà dissabte, 7 de maig, a partir de les 16 h, el parc del Congost acollirà la tercera edició de  les Barraques de l’Ascensió. Ninots, titelles i putxinel·lis seran els protagonistes de la Passada, que es farà el mateix dissabte, a les 17 h, i que enguany té un funcionament diferent, ja que en aquesta ocasió serà el públic el que haurà d’anar als llocs on les companyies presentin els seus espectacles.
 
El diumenge 8 de maig al matí, la Porxada veurà els castells de la trobada que protagonitzaran els Marrecs de Salt, els Minyons de Terrassa i els Xics de Granollers. A la tarda, el grup Rems oferirà una cantada d’havaneres a la mateixa plaça, amb cremat de rom inclòs. 
 
El cap de setmana següent, la colla del Drac farà la 24a  Mostra de Bestiari de Foc, i l’Esbart Dansaire, la Ballada de l’Ascensió, amb grups convidats de Castellterçol i Lleida (14 de maig).
 
Més jocs populars al Jugar x Jugar
Novament, la fira inclourà l’espai Jugar x Jugar, on hi haurà jocs de tota mena, amb la presència 
d’autors i l’organització de 
campionats i tornejos. Tampoc 
no hi faltarà l’espai Lego –un dels 
més exitosos– i els voluntaris de 
l’associació benèfica Ayudar 
Jugando, que assessoraran els 
visitants i faran tasques de 
dinamització de l’espai. Amb participació de representants internacionals, “Jugar x Jugat esdevé una fira dins la Fira amb personalitat pròpia”, va remarcar l’alcalde Mayoral.
 
Aquesta edició encara s’amplia més el programa d’activitats amb jocs populars i tradicionals, a càrrec de L’Anònima: canut, 7 i mig, argolla, granota, anelles, rutlles, alquerc, molí de nou i atrapats amb un bastó seran algunes de les propostes.
 
El pregó de Montserrat Roca, dimarts a la Sala Tarafa
Com ja hem informat en aquest espai, Montserrat Roca Roger (Granollers, 1953) farà el pregó d’inici de la Fira i Festes de l’Ascensió, dimarts (19 h) a la Sala Tarafa, on arribarà acompanyada dels gegants Esteve i Plàcida. El pregó de Montserrat Roca girarà a l’entorn de quatre eixos: edat, gènere, professió i 
residència, que faran de fil conductor entre els records del passat i el present.
 
Roca és infermera, llicenciada en 
Filologia Catalana i doctora en Ciències Socials i Salut; va ser regidora de Serveis Socials i Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers entre 1999 i 2007. Fins a l’any 1993 va dedicar-se a la infermeria assistencial (Hospital de la Vall d’Hebron i atenció primària); ha estat adjunta a la direcció d’infermeria al CAP Vallès (1988-1990) i directora d’infermeria d’atenció primària de salut de l’ICS del sector Granollers (1990-1993). 
Entre 1993 i 2013 –actualment està jubilada– ha exercit de professora a l’Escola d’Infermeria de la UB. És membre del Patronat de la Fundació Hospital Asil de Granollers (des de 2007).   
 
Coautora de diversos llibres i articles sobre docència, infermeria comunitària i salut pública, ha participat en projectes R+D i en programes de cooperació.
 
 

Edicions locals