Portes obertes als refugis antiaeris

Dimarts el cementiri acollirà la commemoració del 78è aniversari del bombardeig i l'homenatge a les víctimes

Societat

Com és habitual amb motiu de la commemoració del bombardeig que Granollers va patir el 31 de maig de 1938, els refugis antiaeris de la Guerra Civil a la ciutat obriran les portes perquè tothom qui ho desitgi els pugui visitar.


El de la plaça Maluquer i Salvador obrirà dissabte, d’11 a 13 h i de 17 h a 20 h; diumenge, d’11 a 13 h, i el mateix dimarts, de 17 a 20 h. I el refugi de l’Ajuntament es podrà visitar dissabte, d’11 a 13 h i de 17 a 20 h, i diumenge, d’11 a 13 h.

A més, dimarts 31 de maig, a les 9 h –pocs minuts abans que 78 anys abans caiguessin 60 projectils i 750 quilos de metralla sobre la ciutat–, el cementiri acollirà l’acte memorial de l’aniversari de l’atac sagnant i l’homenatge a les víctimes –un mínim de 224 morts i dos centenars de ferits–. Durant tota la jornada, fins a les 20.30 h, 16 centres educatius i els centres oberts, un 800 nois i noies en total,  participaran a l’activitat Amb pas ferm per un món sense barreres a la Porxada.

Al juny, el programa inclou el concert de la Fundació Pro Música Sacra Sic Transit (diumenge 5 de juny a la parròquia de Sant Esteve, 18 h). I el dijous 9 de juny, es presentarà el projecte 31 de maig de 1938, relats d’un bombardeig, de l’Arxiu Municipal.

Ser refugiat
Dimecres, a partir de les 9.30 h, Can Jonch, amb la col·laboració de l’ACNUR, instal·larà a la plaça de l’Església una tenda de campanya, com les que proporciona ACNUR al terreny, on s’estructura una exposició que té com a objectiu apropar a la ciutadania el fenomen global del desplaçament forçat.

La mostra reflexiona sobre els efectes de la guerra i la persecució, més enllà de les xifres globals, i permet conèixer com és la vida als campaments i quins són els neguits i anhels de les persones que acullen.

Edicions locals