La llibreria La Gralla, guanyadora del sisè guardó Salvador Casanova

A iniciativa d’ERC, el premi reconeix la persona, col·lectiu o entitats de la ciutat i comarca que destaquen pel seu servei al país a favor de la llengua, la cultura o la nació

Societat

La llibreria La Gralla de Granollers, fundada l’any 1966, ha resultat guanyadora del sisè guardó Salvador Casanova que atorga ERC de Granollers. El nom del guanyador s’ha donat a conèixer aquest dissabte a la tarda a la Porxada durant l’acte de commemoració en record i homenatge de Salvador Casanova, polític i lluitador que va destacar per la seva lluita a favor de l’alliberament nacional de Catalunya. El jurat, format per Josep Maria Farnés, Anna M. Jansana, Francesc Sala, Isabel Alcalde, Joan Garriga i Ferran Raga, ha decidit atorgar el guardó per unanimitat. 
 


La Gralla va néixer, remarquen els organitzadors del premi, amb la voluntat d’oferir un tractament professional al comerç del llibre per convertir-se en un instrument eficaç davant les carències culturals, socials i polítiques de finals dels anys 60 del segle passat, implicant-se en la realitat social i cultural de la ciutat i comarca. Aquest fet, fa que la Gralla es converteixi en un paraigües de tota mena d’activitats.
 
Una llarga trajectòria
L’any 1976 va fundar la cooperativa Bestiari amb la voluntat de posar en comú els problemes i les inquietuds entre diverses llibreries; el 1979, es va constituir en cooperativa de treball i així ha continuat fins l’actualitat. L’any 1991, la llibreria es va traslladar al centre històric de la ciutat (plaça dels Cabrits, 5) i a finals de 2004 va inaugurar l’ampliació de la seva superfície comercial i va crear l’Espai Gralla destinat a la celebració de presentacions literàries i exposicions.
 
Entre d’altres iniciatives en les quals s’implica, destaca la seva participació, amb col·laboració del Casal del Mestre, en la confecció per la Fira i Festes de l’Ascensió del Llibre Gegant on s’agrupen escrits realitzats per nens i nenes que s’il·lustren amb dibuixos.
 
També, amb col·laboració amb el periòdic El 9 Nou i l’Associació Cultural de Granollers, convoca el premi literari Jaume Maspons i Safont i el Premi periodístic Gual permanent.
 
Al llarg de la seva trajectòria, la Gralla ha estat guardonada amb els premis Premio Nacional a la difusión del Libro 1988 del Ministerio de Cultura i Premi a la promoció del llibre en català 1992 del Departament de Cultura de la Generalitat.
 
Els guardonats fins ara
Les entitats que han rebut el guardó Salvador Casanova han estat fins ara: El Voluntariat per la Llengua (2011), Casal del Mestre (2012), Agrupació Excursionista de Granollers (2013), Òmnium Cultural (2014),  i Centre d’Estudis de l’Associació Cultural de Granollers (2015).
 
Ofrena floral
Una vegada conegut el veredicte del guardó, Chakir El Homrani, Núria Maynou i Pep Mur, representants del Grup Municipal d’ERC de l’Ajuntament de Granollers, van fer l’ofrena floral tot just davant la placa i l’olivera que recorda Salvador Casanova.
 

Edicions locals