El modernisme més dansat

L'Esbart Dansaire ha participat a l'itinerari guiat per cinc edificis emblemàtics de Granollers

Cultura

En motiu de les Jornades Europees del Patrimoni, l'Esbart Dansaire ha participat aquest matí en l'intinerari guiat que organitzava el Museu de Granollers. La historiadora Cinta Cantarell explicava, a través d'un itinerari pel centre de la ciutat, les particuliaritats i història que s'amaga darrere dels edificis modernistes de Can Ramoneda, Can Blanxart, la Sala Tarafa, la Casa Clapés i l'Ajuntament. 


La visita ha començat a Can Ramoneda, també conegut com a casa Torrabadella, que pertany a la producció de l'arquitecte Francesc Mariné. El senyor Torrabadella, propietari de la finca, va crear l'arxiu fotogràfic més important de la ciutat. A peu de carrer, sis parelles de l'esbart han ballat La Quadrilla de Martorell vestits d'època i amb una elegància que han mantingut al llarg de tota la visita, que ha reunit més d'un centenar de persones. 

La segona parada ha estat a Can Blanxart, edifici de l'arquitecte Geroni Martorell i escultures de Josep Maria Barnadas. L'espai té la balconada més gran de Granollers i l'escultura d'una nimfa que s'hi pot veure que toca raïms remarquen el fet que havia estat antiga fàbrica de l'anís Faust. A la façana també s'hi poden veure tres nimfes pintades de blanc. Per aquest motiu, per la importància d'aquest personatge mitològic, set noies de l'esbart, vestides de nimfes, han dansat una peça del granollerí Josep Maria Ruera que es titula Empúries, la grega

La Sala Tarafa, antic hospital construït per Bertran de Seva, més endavant edifici remodelat per Joaquim Raspall per convertir-lo en biblioteca i actualment sala d'actes culturals, ha sigut la tercera visita d'aquesta ruta. Els de l'esbart han ofert una intens i apassionat Amor particular, tema de Lluís Llach que forma part del disc T'estimo

Abans d'arribar a l'Ajuntament hi ha hagut una altra parada. Ha sigut a la Casa Clapés, situada a la Porxada, i els dansaires han portat a Granollers el Ball del vano i el ram, ball típic de Sant Cugat del Vallès, que han presentat a sota de la Porxada. 

Per acabar les dues hores de ruta, els visitants han entrat al vestíbul de l'ajuntament on Cinta Cantarell ha explicat particularitats de l'efici consistorial i dels animals, elements naturals i figures que es poden veure a la façana. L'esbart ha tancat la visita amb el conegut i estimat Ball de donzelles de Granollers. 

Edicions locals