Dibuixos que deixen en fora de joc

Les anècdotes de Nebreda, Kap i Martín, fil conductor d'una xerrada sobre el dibuix esportiu

Esports

“Gràcies a l’esport hem pogut dir moltes burrades”, comentava excitat dijous Òscar Nebreda, fundador i editor de la revista Barrabás i El Jueves, a l’inici de la conferència amb motiu de l’exposició Gols de tinta situada al Museu. Entorn a l’objectiu de l’ofici, Jaume Capdevila Kap, il·lustrador a La Vanguardia i a El Mundo Deportivo, destacava que “es volen extrapolar les problemàtiques que hi ha a l’esport a la resta d’àmbits socials amb una altra òptica”. El tercer artista, José Luís Martín, creador d’historietes i director editorial i que substituïa Fer durant el col·loqui, qualificava la sàtira com “un art petit però molt popular que destaca per la capacitat de reunir un munt de noticies en un únic acudit”.


La xerrada va apropar al públic als orígens dels autors a Barrabás en la qual van poder criticar la societat franquista a través de l’esport ja que era “l’única manera possible”. Nebreda assenyalava que els acudits il·lustrats “van tenir tanta repercussió que els jugadors ens trucaven per a dir-nos què passava dins del seus propis vestuaris”. L’artista va parlar sobre els casos destapats a través dels dibuixos als seus inicis com les estafes de la Quiniela, la corrupció a les federacions d’esports o la vida privada del president del Saragossa.

Tornant al present, la situació actual de la cobertura del futbol preocupa als dibuixants i José Luís Martín creu que “s’imiten els programes com Sálvame i no es fomenten els enfrontaments sans”. Entorn a la idea, Nebreda va comentar que “abans podíem dir més animalades a l’esport, en canvi ara hi ha més repressió. Hem criticat als dirigents de la llotja del Barça quan només paraven atenció als partits si els hi enfocava la càmera o el cas de Nuñez, un home que ningú volia per les seves construccions i va passar a tenir tot el respecte de la gent al ser president”.

La llibertat d’expressió dels artistes no ha sigut un camí de roses. Kap destacava l’ús de les xarxes socials com a “teràpia de la gent” en què dipositen insults als dibuixos que publica. Seguint aquest camí, pensa que ara els acudits són immediats ja que al cap de dos dies ja ningú se’n recorda. Els tres artistes van coincidir en què l’afició del Barça aplaudeix les crítiques del seu equip i s’estableix una complicitat amb el dibuixant gràcies als dards cap als rivals. Tot i això, opinen que hi ha molts interessos econòmics als mitjans i s’han de tractar bé als jugadors per aconseguir entrevistes. “El Marca ens va dir que ens feien fora si al publicar un dibuix hi havia problemes amb jugadors”, ha conclòs Kap.

El factor clau per a ells per a inspirar-se és la pròpia cultura del país. “Si estiguéssim a Suècia, on mai passa res, estaríem al metro tocant. Al nostre país tenim una anormalitat beneïda”, ha ressaltat Nebreda. El to irònic i enginyós de l’editor ha provocat les rialles dels assistents durant tota la sessió. “M’agradaria guanyar el premi Planeta només per a tenir al Rei darrere” o “ens encanta que ens posin una demanda ja que això indica que hem complert la nostra funció”, són dues de les afirmacions amb més bona acollida de Nebreda, qui va portar la veu cantant durant la conferència.

Edicions locals