Més de 80 activitats dinamitzaran el Nadal a Granollers

S'hi celebraran tres aniversaris: els 50 anys del retaule de l'església de Sant Esteve, i els 25 de l'Orquestra de Cambra i del Palau Olímpic

Cultura

Aquest divendres Granollers ha donat el tret de sortida al Nadal, amb l'encesa de la il·luminació i amb la presentació de les més de 80 activitats que s'inclouen en la programació d'aquestes festes. La sala de plens ha acollit també l'arribada del Patge Gregori i la presentació de la imatge del programa nadalenc, obra del dissenyador granollerí Amador Garrell.


La primera tinent d'alcalde, Alba Barnusell, ha explicat que el programa està marcat per tres aniversaris. D'una banda, els 50 anys del retaule de Sant Esteve, obra del calderí Sebastià Badia, de manera que el dia de Sant Esteve s'inaugurarà una exposició, comissariada per l'arquitecte J.M. Botey, a la sala d'Arqueologia dedicada a l'autor, un dels deixebles més destacats de Manolo Hugué.

D'altra banda, també es començarà la commemoració de aniversaris més: els 25 anys de l'Orquestra de Cambra i del Palau Olímpic, que protagonitza el pessebre del vestíbul de l'Ajuntament d'enguany, per mitjà d'una maqueta feta per Ramon Aumedes del Taller Sarandaca. A més, l'Arxiu fotogràfic li dedica l'exposició El Palau Olímpic i la transformació del seu entorn, que es podrà visitar fins al 5 de gener.

Pel que fa a la commemoració del 25è aniversari de l'Orquestra de Cambra, que va impulsar Carles Riera, l'Ajuntament li ha dedicat el calendari 2017 a partir d'una idea de Pere Cornellas i amb fotografies de Xavier Solanas –amb instruments musicals a espais de la ciutat, una manera de dir també que Granollers és terra de músics–.

Fires i solidaritat
"Tindrem una ciutat engalanada", destacava la regidora de Promoció Econòmica, Andrea Canelo, qui posava l'accent en la il·luminació i la decoració nadalenca a la carretera, entre la plaça de la Corona fins a la plaça Jacint Verdaguer), el carrer Girona (de Vinyamata a Francesc Ribas) i l'illa de vianants, l'àrea del Rec al Roc, amb les places de la Caserna i de les Olles, així com les plantes a Travesseres. Canelo destacava la tasca de les associacions de comerciants i recordava els sortejos i promocions que organitzen.

Canelo també ha posat en valor el vessant solidari, amb propostes com el Mou-te per la solidaritat de Gran Centre el dia 8 de desembre, a favor de CAPIVO; i la venda de llibres per la Marató de TV3 de Biblioteques de Granollers, del 12 al 17 de desembre, entre altres.

A més, la responsable de Promoció Econòmica destacava les fires nadalenques, com la de pessebres, ornaments, plantes i atraccions a les places Porxada, de l'Església i Barangé. A partir del 12 de desembre, es podran trobar les paradetes d'artesania i objectes de regal, als espais habituals (Porxada i pl. de les Olles). Una particularitat de la fira d'atraccions és que enguany s'hi presenten uns cavallets infantils dels anys quaranta del segle passat que el seu propietari, el granollerí Joan Ortega Orús, ha restaurat per a l'ocasió. L'atracció inclou il·lustracions al·lusives a diferents espais de la comarca, inclosa la Porxada.

Roca Umbert, de la seva banda, acollirà els dies 16, 17 i 18 de desembre, i 3 i 4 de gener, la tercera edició de Spamdarts, el mercat d’art i disseny, a l’Espai d’Arts de Roca Umbert. La iniciativa vol acostar l’obra d’artistes del territori a preus assequibles. Amb la participació de 25 artistes i col·lectius de diferents disciplines, Spamdarts oferirà tallers, accions artístiques i poètiques, grafit en directe, sessions de Dj, taller de disfresses, de joieria, d'ombres, serigrafia... Totes aquestes activitats són gratuïtes, amb inscripció prèvia (www.rocaumbert.cat).
També a Roca Umbert, repeteix DFactory Christmas Market a la nau Dents de Serra (del 21/12 al 8/1), amb un ampli assortiment de roba, complements i decoració i una programació paral·lela de música en directe i gastronomia (foodtrucks) al pati exterior.

Cultura
La regidora de Cultura, Mireia López, apuntava que unes 300 persones fan possible, any rere any, la representació del conte de Nadal més esperat: els Pastorets, en la versió de Josep M. Folch i Torres, l’any que se’n commemora el centenari de la primera representació a Catalunya. Amics dels Pastorets de Granollers es posa, per tercer any, a les ordres de Pablo Bravo per explicar les aventures dels dos rabadans més famosos, en Lluquet i en Rovelló.

Aquest any, l’entitat que presideix Imma Ortega reforça les coreografies i renova alguns dels papers principals. La representació es farà els dies 26 de desembre, 1 i 7 de gener (19 h), al Teatre Auditori de Granollers. Les funcions comptaran amb música i cant coral en directe. Un any més, tothom qui ho vulgui podrà fer-se una foto a «On és el nen Jesús?», el photocall que s’instal·larà el dissabte 17 de desembre a la carretera (d'11 a 13 h i de 17 a 20 h), davant de l'Oficina de Turisme, en el càsting que l’entitat organitza per trobar el nen Jesús d’una de les tres funcions.

L’oferta escènica de Nadal té altres propostes. El Teatre Auditori programa Rhumia (4 de desembre, 18 h), un espectacle de circ per a tota la família ple de tendresa i emoció; i Cosas que se olvidan fácilmente, un espectacle a la Sala Oberta insòlit, per a només cinc espectadors (dies 8, 9, 10, 11, 15, 16, 17 i 18 de desembre, a les 18 i les 21 h; dissabte i diumenge, sessió a les 12 h). La programació també inclou els concerts de Nadal de les diverses escoles de música, corals i entitats; el teatre solidari al Gra, Toc-toc (2 de desembre, 21h), amb recollida d'aliments per a El Xiprer; les des funcions dels pastorets de l’Hospital (17 de desembre, 17 h; i 18 de desembre, 12 h) a càrrec dels professionals d'aquesta institució; i el concert del Cicle de Música Sacra de la parròquia de Sant Esteve, (26 de desembre, 20 h) Lux Nativitatis. Poesia i música als vitralls, amb el baríton Toni Marsol, acompanyat de rapsodes de Granollers i Vicenç Prunés a l'orgue.

La parròquia de Sant Esteve commemora aquest Nadal i fins al mes de juny de 2017, el cinquanta aniversari del retaule de Sant Esteve, obra de Sebastià Badia Cerdà (Caldes de Montbui, 1916 – 2009). El dia 26 de desembre, després de la missa de les 11 h, s'inaugurarà una exposició a la sala d'Arqueologia dedicada a l'obra d'aquest escultor, un dels deixebles més destacats de l'artista Manolo Hugué. La mostra ha estat comissariada per l'arquitecte J. M. Botey i es podrà visitar dimarts, divendres i dissabte, de 18 a 20 h, i els festius, de 12 a 14 h i de 18 a 20 h, fins al 22 de gener.

Una altra activitat tradicional de cada any és la cantada de nadales de la AMPA. Es farà el dissabte, 17 de desembre, a partir de les 17.30 h, a la pl. Maluquer i Salvador, es reuniran per cantar nadales en diferents punts de l'illa de vianants. La plaça de l’Església acollirà la cantada conjunta, que tindrà l’acompanyament de la Big Band de 6è i la Jove Big Band, de l'Escola Pereanton, dirigides per Toni Cuesta. Serà una activitat solidària amb la Marató de TV3 dedicada a l’ictus. Tots els participants podran prendre el brou de Nadal preparat per l'AV Granollers Centre. La cantada de nadales l'organitzen les AMPA granollerines i el servei municipal d'Educació.
 

Edicions locals