25 anys del Palau i la transformació olímpica

L'Arxiu Municipal ho rememora en una mostra fotogràfica oberta fins al 24 de febrer

Societat

Enguany es commemoraran els 25 anys de les Olimpíades de 1992, amb les quals Granollers va obtenir un equipament emblemàtic i la transformació urbanística d’un sector de la ciutat. Fa un quart de segle, Granollers va esdevenir subseu olímpica de l’handbol gràcies a una tradició iniciada el 1944 al camp del carrer Girona i que continuaria el 1955 a la pista del carrer Tetuan.

No va ser fins al 1960 que es va construir el Pavelló Municipal d’Esports, un equipament que quedava petit per als Jocs Olímpics. Així, el 1987, l’Ajuntament signava un acord amb el Comitè Olímpic de Barcelona 92 per a la construcció del palau olímpic.

L’equipament suposava també la transformació del sud-est de Granollers, tot apropant el nucli urbà al poble de Palou. Es van triar uns terrenys pendents d’urbanitzar, entre els actuals carrers Francesc Macià, Àngel Guimerà, Miquel de Cervantes i la ronda Sud. Al costat d’aquests terrenys hi havia un petit barri que, els anys 40, es coneixia com a Poble Nou, amb casetes de treballadors, tallers i un bloc de pisos. Els anys 60 i 70 es van construir blocs de pisos als actuals carrers de Cristòfol Colom, Àngel Guimerà i Isaac Albéniz.

Història documentada
Aquesta transformació urbanística i tot el procés de construcció del Palau d’Esports –un projecte arquitectònic de Pep Bonet– estan documentats amb imatges dels fotògrafs Pere Cornellas, Pere Espaulella, Francesc Garrell i Esteve Gironella i també del Servei d’Urbanisme de l’Ajuntament i gràcies al recull que ha anat fent l’Arxiu Municipal. Així, a la planta baixa de l’Ajuntament es pot visitar des del desembre i fins al 24 de febrer una exposició que recull fotografies dels anys 1958 al 1992, en una mostra que fa una selecció de les 373 fotografies que sobre el Palau ha recopilat l’Arxiu i ha posat a l’abast de tothom al portal de l’Arxiu Fotogràfic.

El 23 de juliol de 1991 finalitzaven les obres i, un any després, el 27 de juliol, s’hi feia el primer partit d’handbol dels Jocs Olímpics del 1992.

La mirada al futur
Un quart de segle després, el Palau d’Esports s’ha de repensar. Malgrat ser la seu del BM Granollers –i també des de fa tres anys del  Club Esgrima–, la seva mida el fan poc adient per a esdeveniments de caire no esportiu. Així, el Pla d’Actuació Municipal (PAM) de Granollers proposa estudiar el futur de l’equipament per als propers 25 anys, així com la remodelació de les façanes. Pel que fa a les reformes, també es preveu la instal·lació d’un ascensor que millori l’accessibilitat entre la planta baixa i el segon pis, així com actualitzar la instal·lació elèctrica.

A banda de les millores arquitectòniques, però, el govern és conscient que cal un projecte d’usos. De moment, ja hi ha una iniciativa que el govern local s’ha compromès a entomar juntament amb el BMG durant aquest mandat, el Museu de l’Handbol al Palau.

Edicions locals