La periodista Berta Florés descobreix “la mirada masculina i masclista encara” dels mitjans de comunicació

Una vintena de persones assisteixen a Can Jonch a la xerrada “Dones i premsa: la mirada (masculina) dels mitjans”

Societat


“Ha arribat el moment de passar a l’acció i apostar per fer continguts de resistència a les xarxes socials. Ens ho hem de proposar seriosament si volem avançar en un camp en el que encara hi ha molt, molt per fer. No pot ser que els mitjans de comunicació siguin encara en la seva majoria masclistes”. Aquesta és una de les reflexions que feia ahir a la tarda a Can Jonch la periodista Berta Florés en finalitzar una xerrada que havia presentat, amb abundant i il·lustrada documentació, sota el títol genèric de “Dones i premsa: la mirada (masculina) dels mitjans”.
 

La periodista llançava aquesta ideia a una quinzena de persones (majoritàriament dones totes elles) després de fer un repàs per unes quantes notícies publicades en ben diversos mitjans de comunicació de premsa especialment (El Periódico, El Mundo, ABC...), en el que “el tractament donat tant en els titulars com moltes vegades també en els textos, és totalment masclista i discriminant ”.
 
Florés considera que, “tot i que s’ha avançat força els darrers anys, encara hi ha estereotips que determinen, d’una manera vergonyosa i que no podem tolerar, la manera com som presentades les dones en els mitjans de comunicació”. La periodista va explicar uns quants exemples en els quals els aspectes físics de les dones (“és guapa, vesteix bé, sembla més jove, s’ha operat els pits, s’ha casat dues vegades...”) destaquen sobre els valors reals (“professió, dedicació, metes assolides, compromís social...”) quan són entrevistades.
 
“La forma de vestir, la manera de com anem o no anem maquillades”, són temes utilitzats sovint, segons Florés, “des de la frivolitat més absoluta”.
 
Per guanyar posicionament i aconseguir una situació total de respecte en relació al tractament que tenen els homes als mitjans, la periodista va aconsellar, davant les possibilitats que ara ofereixen les xarxes socials, “passar a fer continguts de resistència per contrarestar no només la mirada masculina i masclista gairebé majoritària dels mitjans, entre els quals també Internet, sinó també del molts tertulians que ens falten contínuament amb judicis i opinions violentes que sovint mereixeríem ser castigades”.
 
La xerrada que va oferir Florés formava part del programa d’actes  culturals i de reivindicació organitzats des de l’Ajuntament amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Dones. 
 

Edicions locals