La plaça de la Porxada acollirà el proper dia 8 d’abril el Dinar d’Aprofitats

Organitzat per la Plataforma Aprofitem els Aliments, es presenta com una festa contra el malbaratament alimentari

Societat

La Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), organitzarà el dissabte dia 8 d’abril a la plaça de la Porxada, amb la col·laboració d’altres entitats, el Dinar d’Aprofitats, amb l'objectiu de conscienciar la població de la importància que té l’aprofitament alimentari.
 

L'acte, presentat dilluns a Can Jonch, consistirà en un gran dinar popular acompanyat d’activitats festives, artístiques i de conscienciació obertes a tota la ciutadania, en què se celebrarà el rescat d’aliments que d’altra manera haguessin acabat sent rebutjats.
 
Serà un dinar popular i gratuït, pensat per a 300 persones, que es prepararà gràcies a la col·laboració d’un equip de voluntaris amb aliments recuperats de comerços de la ciutat i dels pagesos de la comarca.
 
Com a iniciativa sorgida del territori, la proposta comptarà amb la participació d’entitats com El Xiprer, Granollers en Transició, La Magrana Vallesana, la Plataforma d’Aprofitament dels Aliments, el Consorci de Residus del Vallès Oriental, l’Ajuntament de Granollers, l’Agència de Residus de Catalunya i la col·laboració especial de la cuinera granollerina Ada Parellada, responsable del menú que farà en funció dels aliments recollits un dia abans.
 
Els aliments es recolliran en col·laboració amb el Gremi d’Hostaleria, Mercat del dijous de Granollers, Mercat de Sant Carles i centres cívics de la ciutat.
 
Activitats lúdiques i socials
La celebració del Dinar d’Aprofitats anirà acompanyat d'activitats lúdiques i socials que ajudaran a conscienciar la gent sobre la importància de l’aprofitament alimentari. Dues setmanes abans, es farà una xerrada sobre el malbaratament alimentari organitzada per Granollers en Transició, que comptarà amb la col·laboració de la Plataforma Aprofitem els Aliments. També es presentaran iniciatives reals d’aprofitament del territori amb la projecció de la pel·lícula Just eat it amb la col·laboració de l’Associació Cultural de Granollers.
 
El mateix dia de celebració del dinar, hi ha previstes una sèrie d’activitats puntuals, entre les quals, un taller de cuina (a mode de show cooking) amb aliments aprofitats i un espectacle infantil relacionat amb el consum de vegetals que es duran a terme de forma continuada. A destacar igualment l’exposició interactiva “Som gent de profit” de l’Agència de Residus de Catalunya, un taller/dinàmica de Granollers en Transició que ensenyarà d’on vénen els aliments que es consumeixen, un mural participatiu en què tothom podrà dir la seva sobre el malbaratament alimentari.
 
Els organitzadors han destacat que tot i que el dinar serà gratuït, la condició per poder menjar serà haver participat en alguna d’aquestes activitats. Sobre aquest aspecte, Gaby Susanna, directora de la Plataforma Aprofitem els Aliments, ha assenyalat que “d’aquesta manera es fomenta la pro-activitat de la gent en la comprensió del missatge i no es viu com un dinar gratuït més de la ciutat.
 
L’aprofitament dels aliments, responsabilitat de tots
Malauradament i segons les dades facilitades pels organitzadors, el malbaratament alimentari es produeix a totes les baules de la cadena alimentària: a la producció (11%), el processat (19%), la comercialització (5%), els serveis (12%) i les llars (53%), “una xifra aquesta que ens hauria de fer reflexionar a tots molt seriosament”, ha dit Míriam González, portaveu de PAA.
 
Durant tota la jornada i també a través de les xerrades i tallers, es vol que el Dinar d’Aprofitats serveixi per “lluitar contra el malbaratament d’alimentari, aconseguir que els agents de les diferents fases de la cadena alimentària prenguin consciencia, i que es generi un debat entorn aquest tema posant en pràctica uns quants consells bàsics per evitar el malbaratament”.
 
Des del Consorci de Residus del Vallès Oriental, el seu president, Joan Daví, ha fet menció a un estudi que han realitzat recentment amb resultats, pel que fa al malbaratament d’aliments preocupants: “Després d’analitzar centenars i centenars de bosses d’escombraries ens trobem amb aliments que podrien ser perfectament aprofitats, la qual cosa ens permet xifrar en més de 3.500 tones els aliments llançats a la comarca”. Daví considera que “en els temps que vivim i amb molta gent morint de gana, això és un pecat social”.
 
Aposta per l’economia circular
Satisfeta de poder participar en la proposta, Parellada ha dit que “entre tots i des de tots els àmbits, hem de fer tot el possible per ser més responsables en aquest tema”. Per a l’alcalde Josep Mayoral, “el dinar ha de constituir una gran oportunitat per avançar en l’economia circular, aquella que ens permet treure el màxim profit de tots els aliments tenint en compte el seu valor econòmic i social”. Natàlia Sanchis, gerent de la Fundació El Xiprer, ha explicat com i de quina manera són utilitzats per ells diàriament "aquests aliments  malbarats que nosaltres sí aprofitem".
 
Per a evitar que el dia del dinar no es malbarati cap aliment, els assistents rebran una carmanyola perquè es puguin endur a casa allò que hagi pogut sobrar. 
 

Edicions locals