CCOO i UGT fan una crida conjunta a participar a la manifestació del Primer de Maig a Barcelona

Els sindicats consideren que “ja ha arribat el moment de passar a l'acció i de recuperar salaris i drets socials”

Economia

Un any més, els secretaris comarcals de la UGT i de CCOO, Òscar Riu i Gonzalo Plata, respectivament, fan una crida conjunta pocs dies abans de la celebració del Primer de Maig a participar en la manifestació que es farà aquest proper dilluns al matí a Barcelona.
 

Els dos representants sindicals coincideixen en assenyalar que “ja no hi ha excuses per avançar en la recuperació dels salaris treballadors després d’haver patit les pitjors conseqüències de la crisi”. “L’ocupació estable i la necessitat de cobrar uns salaris més justos” són dos dels objectius en els quals els sindicats incidiran en les negociacions dels convenis col·lectius.
 
La manifestació del Primer de Maig ha de servir també, segons els sindicats, per demostrar que ha arribat el moment de “passar a l’acció d’una manera ferma i decidida”. Convençuts que una bona part de la recuperació econòmica és deguda a la precarietat que a diversos nivells presenta el sector laboral, Riu i Plata han demanat “més compromís per part de l’empresariat per tal de repartir d’una manera més equitativa i justa la riquesa que es genera”.
 
Els sindicats han reclamat, com ja venen fent des de fa temps, la derogació de les dues reformes laborals que van portar a terme els presidents José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, i la defensa del sistema de pensions, “peça clau en la consolidació de l’Estat del benestar”.
 
Igualment aprofitaran la jornada de protesta per rebutjar, han dit, “l’enriquiment il·lícit d’una minoria mentre augmenten la pobresa i les desigualtats”. Pel que fa a la situació per la qual passen actualment milers de refugiats, els secretaris comarcals han expressat la seva solidaritat amb totes les persones que fugen de les guerres i de la fan i han denunciat “les polítiques de la Unió Europea davant del drama de tantes i tantes persones que són perseguides i ho passen malament”. 

En clau comarcal, els sindicalistes han dit que “cal recordar als responsables polítics de les fundacions dels hospitals de Mollet, Granollers i Sant Celoni que, dins les seves responsabilitats, han de vetllar per la defensa dels drets dels treballadors”

L’eventualitat, responsable de molts accidents
Dins del marc de les demandes generals que faran el proper dia 1 de Maig, Plata s’ha referit també, amb motiu de la celebració aquest divendres del Dia de la Salut en el Treball, “a l’alta sinistralitat mortal que presenta el món laboral, conseqüència directa en molts casos de la precarietat i eventualitat que afecta milers de treballadors”.
 
Segons dades de CCOO, l’any passat van morir d’accident de treball 68 persones a Catalunya, tot destacant 542 accidents greus. El total d’accidents es va situar en prop de 90.000. Els treballadors eventuals tenen, ha assenyalat Plata, “un 17% més de possibilitats de patir un accident que els que tenen contracte indefinit, prova de les condicions precàries en que sovint han de treballar”. Per solucionar aquesta qüestió, Plata demana “millors contractes, més inspectors i més control”.
 
Esperançats amb la Taula de Concertació
Amb un any en funcionament, els sindicats s’han mostrat “esperançats” per la manera com funciona la Taula de Concertació del Vallès Oriental Avança que impulsa el Consell Comarcal amb la participació dels sindicats majoritaris i de la patronal.
 
Els sindicats sostenen que “després d’un inici incert”, sembla que el projecte comença a prendre forma, per la qual cosa esperen “que siguin molts els ajuntaments de la comarca que l’avalin.
 
Plata i Riu han fet referència a un estudi que sobre la Formació Professional els ha presentat el Consell Comarcal, i també a d’altres propostes relacionades amb la mobilitat que han de permetre apostar, han dit, “per una comarca industrial puntera”. 
 

Edicions locals