Una delegació granollerina, al Líban

Visita en el marc del projecte d'Al Sahl per la promoció de la convivència en el context de la crisi de persones refugiades

Societat

Del 9 al 12 de maig, una delegació de Granollers, encapçalada per l’alcalde, Josep Mayoral, va participar en una missió liderada per la Diputació de Barcelona, juntament amb representants de les ciutats de Sabadell i Terrassa, a Vall de la Beqaa, al Líban.


La visita s’ha fet en el marc del projecte de reforç de les competències de la Federació de municipis d’Al Sahl per la promoció de la convivència en el context de la crisi de persones refugiades. El projecte inclou el suport per instaurar un diàleg amb els joves de les comunitats i els joves refugiats, així com accions de formació adreçada als joves sobre ciutadania i implicació en la vida pública local. També es preveuen accions per promoure la convivència i la no-violència a través del teatre i l’expressió corporal. 

Es van fer reunions de treball amb electes de la Federació i dels municipis de Ghazzeh, Mansoura, Kamed El Laouz i Sultan Yacoub. Tots ells, situats a tocar de la frontera amb Síria, acullen un gran nombre de persones refugiades i han de gestionar l’augment de la demanda de serveis públics que provoca aquesta afluència massiva de persones acollides als seus municipis, així com la convivència amb la població autòctona. Així mateix, també es van fer trobades amb joves per conèixer de primera mà les seves necessitats.

La relació de Granollers amb municipis libanesos té una llarga trajectòria i han estat diverses les ocasions que càrrecs electes i tècnics han fet visites a Granollers per conèixer els seus programes i intercanviar experiències. La ciutat ha rebut delegacions libaneses els anys 2008, 2009, 2011 i 2016.
El passat mes de novembre, una desena de representants de municipis i de l’oficina de Ciutats Unides de Líban van fer una visita a Granollers en el marc del Programme National d'Appui aux Municipalités Libanaises (PNAML). L’objectiu era que els càrrecs electes i els tècnics libanesos poguessin conèixer les polítiques en matèria de joventut, cultura i desenvolupament econòmic local.

La visita també ha servit per conèixer de primera mà la situació que es viu als camps de refugiats al Líban, un país que acull més d’un milió de persones refugiades en el seu territori, segons les dades oficials de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). A la Vall de la Beqaa el nombre de persones refugiades enregistrades oficialment és de 361.000. 

Protocol d’acollida de persones refugiades
D'altra banda, des de l’Ajuntament s’està treballant amb Creu Roja per poder disposar properament de dos habitatges per acollir persones refugiades. El plenari de l’Ajuntament ja va aprovar un protocol d’acollida de persones refugiades el passat mes de setembre i un equip tècnic treballa per coordinar els dispositius que la ciutat posa a disposició d’aquestes persones. 

Granollers seu comarcal dels cursos per formar mentors
Durant de maig i fins a la primera quinzena de juny Granollers és la seu comarcal on es fan els cursos per formar els mentors de persones refugiades. Uns cursos organitzats pel Secretariat d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya. Durant els cursos s’explica des de l’experiència emocional de les persones refugiades fins a l’aprenentatge de la llengua o la planificació del grup d’acollida. Estan inscrits uns quaranta participants a les sessions que es fan a Roca Umbert i a Can Jonch. Centre de Cultura per la Pau. 
 

Edicions locals