Exposició a Roca Umbert sobre els inicis de les reivindicacions sindicals a Granollers

El desembre es compliran 40 anys del tancament dels treballadors a la fàbrica durant tres dies com a senyal de protesta davant l’anunci de l’acomiadament de més de 400 persones

Societat

Aquest dissabte, 20 de maig, a les 20 h,  s'inaugura a la Tèrmica de Roca Umbert l'exposició El tancament a la fàbrica 1977-78. Història dels inicis de les reivindicacions sindicals a Granollers, comissariada per l'historiador Kevin Noguera. 
 

La mostra, instal·lada a la façana de la Tèrmica, és un homenatge a la lluita dels treballadors de Roca Umbert, quan es compleixen 40 anys de les accions reivindicatives empreses pel col·lectiu davant l'anunci dels propietaris de deixar d'invertir en la filatura i d'aplicar un pla de reestructuració tèxtil per tancar la secció, que era com dir bona part de l’empresa.
   
L'exposició recull fotografies del tancament dels treballadors, fragments de la premsa de l'època i testimonis d'una desena d'antics treballadors i treballadores que van viure en primera persona els inicis del moviment obrer a la ciutat.
 
La mostra s'estructura en 8 plafons que fan una introducció i recullen una cronologia de la crisi del sector tèxtil, les assemblees dels treballadors, l'inici del conflicte entre l'empresa i els treballadors, les mobilitzacions i el desenllaç. Granollerins extreballadors de l'antiga tèxtil, com Toni Cornellas, Antonio López, Dolors Portero, Isabel Ruiz, Paco Monja o Julián Corón, entre altres, parlen d'aquells dies i n'expliquen la seva vivència i records.
 
Organitzada per Roca Umbert i la col·laboració de l'Arxiu Municipal, l’exposició es podrà visitar fins a l'1 d'octubre, en horari de dissabte, de 18 a 20 h, i diumenge, d'11 a 13 h. Es complementa amb una mostra virtual a l'Arxiu Fotogràfic. Des de Roca Umbert es programaran, també, visites comentades a la mostra. 
 
Època de mobilitzacions
L’octubre de 1977 els propietaris de l’empresa tèxtil Roca Umbert exposaren la seva intenció de no invertir en la filatura, acollint-se al Plan de Actualización y Regulación del Sector Textil de Proceso Algodonero. Tot i la intenció inicial de tancar tota la fàbrica, finalment van tancar la  filatura i teixidoria, davant la situació de crisi econòmica, pèrdues i dificultats en la producció al·legades per l'empresa. Acollir-se al Pla de reestructuració que el govern concedia a les empreses en crisi, era la solució per tancar la planta de Granollers i deixar operativa la de la Batllòria (Sant Celoni).
 
Davant aquesta situació, prop de 510 treballadors –“productores”, en el llenguatge del moment-  s’organitzaren per defensar els seus interessos econòmics i socials. Les mobilitzacions i les negociacions formaren part de les protestes sindicals. Destaca la manifestació del 10 de desembre i el tancament de la gran majoria dels treballadors (vaga de braços caiguts) dels dies 22, 23 i 24 de desembre de 1977. El conflicte s’allargà mig any, fins al maig de 1978, data en la qual més de 400 treballadors van deixar l’empresa. A finals d’any es tancaren el cosidor i la guarderia Casa Cuna. La fàbrica continuà encara fins el 1991 amb un centenar de treballadors.
 
Enfortiment dels sindicats
La manifestació -hi assistiren un miler de persones-  i el tancament posaren de manifest el suport popular que tenien els treballadors i treballadores i els forts lligams històrics entre l’empresa tèxtil Roca Umbert i Granollers.
 
En un moment en què els sindicats començaven a sortir de la clandestinitat, les organitzacions sindicals UGT, CCOO i CNT i els seus representants posaren de manifest a la ciutat i la comarca el seu paper cabdal en els canvis laborals que arribaven amb la Transició. Molts dels dirigents sindicals que van tenir anys més tard CCOO i UGT es van forjar en la lluita sindical de Roca Umbert.
 
Segons Noguera, comissari de la mostra, "el règim franquista encara es mantenia viu, tot i que molt feble. El conflicte laboral de Roca Umbert s’emmarcava en un context de canvis i incerteses polítiques, econòmiques i socials".

Com ja és ben sabut, bona part de l'espai que ocupava l'empresa tèxtil  i que va ser comprada per l'Ajuntament l'any 1992, forma part de l'anomenada Fàbrica de les Arts, un projecte municipal destinat a la potenciació de la creació i l'art en general, que acull també d'altres propostes de caire social i cultural com la Troca.

Edicions locals