Ester Prat: “Roca Umbert Fàbrica de les Arts és una mina a explotar”

Tècnica cultural, va presentar ahir al vespre al Museu la ponència ‘Roca Umbert: de fàbrica tèxtil a fàbrica de les arts”

Cultura

Una setantena de persones van assistir ahir al vespre a la sala d’actes del Museu a la presentació de la ponència Roca Umbert: de fàbrica tèxtil a fàbrica de les arts, que va exposar Ester Prat, llicenciada en Història de l’Art i ben coneixedora de la realitat de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, on treballa com a tècnica des de fa uns quants anys.
 

Tot seguint fill per randa el títol de la ponència, Prat va situar temporalment el projecte de l’antiga empresa tèxtil Roca Umbert reconvertida ara en fàbrica de les arts, uns quants anys després del seu tancament l’any 1991.
 
Com va recordar la ponent, van passar més de deu anys fins que es va començar a parlar des de l’Ajuntament del concepte ‘fàbrica de les arts’, ja que no va ser fins l’any 2002 en el qual la premsa va començar a utilitzar aquesta expressió per a explicar un projecte municipal que tenia com a principal objectiu la utilització de l’ampli i cèntric espai que havia ocupat l’empresa Roca Umbert, adquirida per l’Ajuntament l’any 1992.
 
Desmantellada la fàbrica en la seva totalitat l’any 1993, van passar encara uns quants anys (amb la utilització encara provisional d’uns quants espais i el seu ús discontinu per a la filmació de sèries i rodatge d’anuncis publicitaris), fins que no es va plantejar el Pla Director Arquitectònic, “una eina imprescindible” que l’any 2004 va servir, va dir Prat, “per començar a treballar seriosament en el projecte de Roca Umbert Fàbrica de les Arts”.
 
En aquest sentit, va recordar especialment la tasca realitzada per Lluís Noguera i d’altres persones i com, de mica en mica, es va anar omplint de continguts uns quants espais a l’entorn sempre de qüestions culturals i socials, cas de la Troca.
 
Des de la primera actuació important i significativa que es va fer l’any 2005 en què es va posar en marxa el Centre Tecnològic i Universitari fins ara, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, ha acollit d’altres equipaments com la Biblioteca, l’Espai d’Arts, el Centre Audiovisual, la Tèrmica (que ha estat rehabilitada), la Sala Nau B1, el Centre d’Arts en Moviments, l’espai per a empreses...
 
Els seus carrers interiors, fonamentals
Prat, que va explicar el procés que aquest tipus de fàbriques han seguit i segueixen a Europa -on molts d’elles van ser gestionades en els inicis per grups okupes- va assenyalar, amb xifres a la mà, la bona acollida que tenen en el seu conjunt les propostes que ofereix Roca Umbert Fàbrica de les Arts.
 
Més enllà de les línies de treball que es segueixen en diferents àmbits i camps, Prat va destacar, per ser una característica singular i diferencial de Roca Umbert en relació a d’altres empreses d’aquest tipus, “la gran importància que tenen els carrers interiors de la fàbrica com a espai social”. Tot i que hi ha fàbriques similars que han vist trontollar el seu futur a causa de la crisi, Prat va assenyalar que “en el cas de Roca Umbert, és evident que el projecte tira endavant gràcies al suport de l’Ajuntament”.
 
Equipament de primera generació
Sobre les seves possibilitats actuals i futures, Prat va dir que “en ser un equipament de primera generació, som davant d’una mina a explotar”. La conferenciant va remarcar també “el poder que té com a equipament que està en constant evolució i transformació”.
 
Entre els assistents a l’acte es trobaven l’alcalde, Josep Mayoral, i els regidors Alba Barnusell i Albert Camps. Per a l’equip de govern, Roca Umbert Fàbrica de les Arts forma part dels seus projectes prioritaris.
 
El debat posterior que va tenir lloc a l’entorn del tema, es va centrar principalment en la necessitat de seguir dotant Roca Umbert Fàbrica de les Arts de “continguts culturals i socials rellevants”, un fet que va defensar l’exregidor socialista Josep Sampera. Aquest, que va recordar que “no podem oblidar que hi havia gent que volia construir un gran pàrquing”, va dir que “de fet, i fins ara força bé, Roca Umbert Fàbrica de les Arts acull i recull moltes de les peticions que en el camp social i cultural van fer diversos col·lectius de la ciutat fa ja uns quants anys”.
 

Edicions locals