Roca Umbert: Una exposició a la Tèrmica recorda els 40 anys del tancament dels treballadors

Mostra el procés que es va viure a la fàbrica tèxtil amb motiu de l’anunci, per part de la direcció de l’empresa l’any 1977, de l’acomiadament de més de 400 persones

Societat

Dissabte passat es va inaugurar a les vuit del vespre a la Tèrmica de Roca Umbert, l'exposició El tancament a la fàbrica 1977-78. Història dels inicis de les reivindicacions sindicals a Granollers, comissariada per l'historiador Kevin Noguera. 
 

Els organitzadors de la mostra, instal·lada a la façana de la Tèrmica, destaquen que “és un homenatge a la lluita dels treballadors de Roca Umbert, quan es compleixen 40 anys de les accions reivindicatives empreses pel col·lectiu davant l'anunci dels propietaris de deixar d'invertir en la filatura i d'aplicar un pla de reestructuració tèxtil per tancar la secció, que era com dir bona part de l’empresa”.
   
L'exposició recull fotografies del tancament dels treballadors, fragments de la premsa de l'època i testimonis d'una desena d'antics treballadors i treballadores que van viure en primera persona els inicis del moviment obrer a la ciutat.
 
La mostra s'estructura en 8 plafons que fan una introducció i recullen una cronologia de la crisi del sector tèxtil, les assemblees dels treballadors, l'inici del conflicte entre l'empresa i els treballadors, les mobilitzacions i el desenllaç. Granollerins extreballadors de l'antiga tèxtil, com Toni Cornellas, Antonio López, Dolors Portero, Isabel Ruiz, Paco Monja, Pilar Gómez, Antonio Segura o Julián Corón, entre altres, parlen d'aquells dies i n'expliquen la seva vivència i records.
 
Juny de 1977: Elecció del Primer Comitè d’Empresa
Segons la informació recollida per Noguera, l’any 1977 va ser determinant en la història de Roca Umbert. Els dies 10, 11 i 13 de juny es van recollir signatures a tota la fàbrica per tal de posar en marxa una comissió que representés els treballadors davant les notícies que els arribaven sobre un possible acomiadament de treballadors. Per aquest motiu, el 10 de setembre va tenir lloc una assemblea extraordinària en la qual es van elegir els nous membres del Comitè d’Empresa.
 
Van formar par d’aquell primer Comité d’Empresa: Juan Antonio García Quintana, José González, Isabel Ruiz, Carmen Novoa, José Melich, Juliana Morcillo, Rafael Piñero, Francisco Guardiola, Joaquín Anisa, Antonio Cornellas, Julián Guinart, Antonio Arredondo, Manuel González i Francisco Bermejo.
 
Manifestació i tancament
Davant els rumors i les inquietuds que hi havia, el 10 de desembre els treballadors van convocar una manifestació que va comptar amb l’assistència d’unes mil persones. Amb sortida des de l’Avinguda Prat de la Riba va acabar a la plaça de la Porxada. Els treballadors, que van voler donar a conèixer els seus temors davant la possible pèrdua dels llocs de treball, van tenir el suport de la ciutadania.
 
No satisfets amb això, els treballadors van decidir fer una vaga de braços caiguts els dies 22, 23 i 24, data en la qual l’empresa va cedir a unes quantes peticions del Comitè d’Empresa, tot i que el Pla d’Actualització i Regulació del Sector Tèxtil Cotoner al qual volia acollir-se l’empresa per acomiadar uns quants treballadors seguia endavant.
 
El tancament, que no va registrar cap incident de consideració, va suposar un acte reivindicatiu molt especial que va ser seguit per un gran nombre de treballadors.
 
Nou Comitè per a negociar el Pla
Davant d’aquesta nova situació que semblava irreversible, en data 14 de gener de 1978 va tenir lloc als locals de l’antic sindicat vertical l’elecció d’un nou Comitè d’Empresa d’acord amb la nova llei sindical. A les eleccions van ser convocats un total de 506 treballadors, dels quals van participar un total de 454.
 
El Comité elegit va estar format per: Antonio López (UGT), Antoni Cornellas (UGT), Llorenç Roca (UGT), Isabel Ruiz (UGT), Fernando García (CCOO), Paco Monja (Independent), José Melich (CCOO), José Sólvez (UGT), Celedónio Sierra (CCOO), José González (CCOO), Rafael Piñero (CCOO), José Ventura (UGT), Carmen Novoa (CCOO), Francisco Guárdia (UGT), Maria Dolors Gispert (UGT), José Garcia (Independent) i Julián Corón (C.N.T.).
 
Després de llargues i complicades negociacions amb l’empresa, els treballadors van arribar a un principi d'acord general que passava, entre d’altres actuacions, per l’acomiadament de 411 treballadors i el dret a rebre una indemnització de 30 dies per any treballat i dos anys de prestació de l’atur.

La filatura va deixar de produir el 31 de maig de 1978 i la fàbrica, ja amenaçada de mort, va seguir amb un centenar de treballadors fins el 1991.
 
L’acte d’inauguració de l’exposició va comptar amb la presència d’uns quants representants del Comitè d'Empresa i treballadors d’aquells anys, així com de la tinent d'alcalde Alba Barnusell, que els va agrair la seva col·laboració per fer possible l'exposició a partir dels seus testimonis.
 
La mostra organitzada per Roca Umbert sota la coordinació de Vanesa Jiménez i la col·laboració de l'Arxiu Municipal, es podrà visitar fins a l'1 d'octubre, en horari de dissabte, de 18 a 20 h, i diumenge, d'11 a 13 h. Es complementa amb una mostra virtual a l'Arxiu Fotogràfic. Des de Roca Umbert es programaran, també, visites comentades a la mostra. 
 

Edicions locals