Granollers confirma l'existència d'un camp de concentració a l'antiga caserna

La documentació localitzada a l'Arxiu Municipal ha permès identificar l'edifici i acotar la cronologia de l'espai de repressió franquista

Societat

La troballa a l'Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) d'un petit lligall de papers sobre el funcionament del camp de concentració de la ciutat ha permès confirmar la seva existència, així com situar-lo en el mapa de la ciutat. Aquest dijous l'historiador Aram Monfort contextualitzava la documentació en una xerrada organitzada a Can Jonch amb motiu del 79è aniversari del bombardeig del 38 i del Dia Mundial dels Arxius.


El camp de concentració de Granollers estava situat a l'edifici de la Caserna d'infanteria, construït al segle XIX, i que es trobava a l'actual emplaçament del Mercat de Sant Carles –precisament, a la plaça de la Caserna, que conserva el nom de l'espai–.

La documentació també ha permès "acotar la cronologia" del camp de concentració que, tot i que "no hi ha evidències que el 39 funcionés, sí que ara sabem segur que ho va fer l'any 1940", explica Monfort.

L'historiador explica que l'espai de repressió franquista granollerí és "molt representatiu del sistema de concentració" del règim, que en una primera fase i fins al 39 va utilitzar els camps per destriar capturats abans de decidir si anaven a la presó, a una unitat de càstig o a batallons de treballadors, per exemple. L'any 40, quan el règim franquista va reinstaurar el servei militar obligatori, tornen a funcionar una segona generació de camps de concentració "per identificar els quintos desafectos", és a dir, homes que potser havien lluitat en el bàndol republicà durant la Guerra Civil i que eren enviats als dos camps més grans de l'estructura franquista a Catalunya: els de Reus i Figueres. El de Granollers, més petit, feia aquesta funció de centre d'identificació dels quintos.

Troballa casual per als espais de memòria
Paco Cruz fa temps que cerca entre la documentació de l'AMGr en el marc del projecte de localització d'espais de memòria que des de fa anys va impulsar l'Ajuntament. En concret, "mirava correspondència d'entrada al consistori, d'acabada la guerra", quan va trobar uns fulls en què un militar que van triar com a comandament del camp, demana llum i telèfon en el camp de concentració i especifica que és l'antic "cuartel".

Cruz, tècnic municipal, explica que, de fet, l'antiga caserna militar ja formava part dels espais de memòria que el consistori va senyalitzant a la ciutat, perquè ja se sabia que havia estat una presó "perquè la gent gran ens ho deia". Cruz destacava també la feina de conservació i catalogació de documents de l'Arxiu.

Edicions locals