L'Ajuntament reservarà mig milió d'euros per als pressupostos participatius

Tothom que visqui o treballi a Granollers podrà fer propostes a partir de la tardor i a principis de 2018 es votaran les que s'executaran

Societat

Per primera vegada en més de 10 anys, Granollers obrirà un procés de pressupostos participatius, arran el compromís que va contraure el govern local amb el grup municipal d’ERC en el debat dels pressupostos d’aquest any. Dilluns els regidors de Participació Ciutadana i Barris, Rudy Beunza; de Processos Participatius, Alba Barnusell, i d’Hisenda, Jordi Terrades, es trobaven per explicar que el govern socialista ha obert un “projecte transversal de pressupostos participatius”.


Per això, Terrades anunciava que en el pressupost d’inversions de 2018 es reservarà una partida de 500.000 euros. “Serà una partida genèrica per a pressupostos participatius, però no serà fins que s’aprovin els pressupostos i, per tant, les inversions per a l’any vinent, que s’emprendrà el procés perquè els ciutadans decideixin a què es destina aquests mig milió d’euros”, detallava el regidor d’Hisenda.

Tot i que fins al setembre no es preveu difondre els detalls del procés participat, el consistori ha avançat que podran participar-hi ciutadans a títol individual. “Fa uns 12 anys es va fer un procés participatiu centrat en entitats i no volem això, perquè no volem que es confongui amb una subvenció i perquè ho volem obrir a tothom, amb projectes que tinguin un ampli interès general”, indica Terrades.
Així, entre setembre i octubre, el govern preveu explicar els detalls del procés per, després del debat del pressupost municipal al ple –que es farà el 31 d’octubre–, es puguin començar a recollir propostes de ciutadans a títol individual. Hi podran participar totes les persones que viuen o treballen a Granollers, de qualsevol edat. Els menors de 16 anys hauran de presentar la proposta amb el suport d’un mare, pare, professor o tutor.

Segons la previsió municipal, aquest procés durarà al voltant d’un mes i mig, i seguidament els serveis tècnics municipals validaran les propostes, segons la seva viabilitat i tenint en compte que sigui competència municipal. Caldrà tenir en compte que s’ha previst que les propostes no superin els 100.000 euros de cost, de manera que les que suposin una inversió superior seran excloses.

Un cop finalitzi el procés de validació, a principis d’any s’exposaran els projectes per a difondre’ls, i s’obrirà el termini de votacions per acabar de determinar quins projectes es tiren endavant aquest curs.

Els projectes que en qualsevol dels àmbits municipals plantegin millores per a la igualtat de gènere, convivència intergeneracional i intercultural, multiplicaran els vots rebuts per 1,5 “amb l’objectiu de prioritzar els que promoguin els valors, la millora de la cohesió i la convivència ciutadana”, assegura el govern.

Una acció amb recursos
El regidor d’Hisenda assegura que no s’escatimaran recursos en el procés, que disposarà d’una plataforma telemàtica però “també d’acompanyament per promocionar la participació i explicar el procediment –a entitats i al Consell de Ciutat–”. Per a Terrades, “si al final només ha participat un 2% de la població, serà un fracàs col·lectiu. És un perill que hem observat a altres ciutats i el volem evitar”. Per al regidor, un 10% del cos electoral seria un èxit. Amb tot, “si en una primera edició les xifres no són adequades, serem perseverants i anirem adaptant el model fins que funcioni”, deia el portaveu del grup municipal del PSC.

Les propostes es podran presentar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) amb un formulari al qual es podran adjuntar fotos, dibuixos, plànols, vídeos i qualsevol altre suport que millori l’explicació –per mitjà d’una memòria USB o bé targeta CD, DVD, etc–. També es podran presentar per mitjà de la web granollers.cat, en què hi haurà un espai per emplenar el formulari i adjuntar els fitxers i enllaços complementaris.

Edicions locals