Granollers s'adhereix a la xarxa estatal de ciutats per l'agroecologia

Amb aquesta adhesió el govern es compromet a desenvolupar mesures per al reconeixement de l'agricultura periurbana de Palou

Societat

L'Ajuntament de Granollers s'ha adherit a la Red de Ciudades por la Agroecologia, impulsada per l’Ajuntament de Zaragoza en aliança amb la Fundació Entretantos i amb el suport de la Fundació Daniel & Nina Carasso. Aquesta iniciativa pretén crear una xarxa d’intercanvi presencial i virtual d’experiències, coneixements, dades, informacions i projectes al voltant dels sistemes agroalimentaris locals de ciutats de l’Estat espanyol.


També vol respondre a necessitats de coneixement relacionades amb temes específics com la protecció del sòl agrari, la incorporació de nous pagesos o pageses, els circuits curts de comercialització, la conservació de l’aigua el sòl i la matèria orgànica, l’accés a l’alimentació sana i de qualitat per a famílies de baixos ingressos, la governança alimentària, el malbaratament d’aliments, etc.

Amb aquesta adhesió l'Ajuntament es compromet a desenvolupar mesures per al reconeixement de l’agricultura periurbana i les relacions ciutat-camp; la preservació del sòl fèrtil i les bones pràctiques agronòmiques; el foment de circuits curts de comercialització per tal d’impulsar una agricultura ecològica i de proximitat; la sensibilització social del valor del treball agrari i d’un model de consum basat en l’agroecologia; la gestió municipal i la governança per a la coordinació entre departaments i nivells de l’administració; i l’articulació i extensió de les xarxes de ciutats, partint del marc d’acció del Pacte de Milà sobre polítiques alimentàries urbanes.

L’Ajuntament de Granollers fa temps que s’ha marcat com a objectiu la reactivació del sector agrari local, que s’ha reflectit en actuacions com la posada en funcionament de la marca Productes de Palou, la línia d’ajuts a la producció i comercialització de Productes de Palou, el Pla estratègic de Palou, o el Mercat del dissabte.

Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà
D'altra banda la JGL també ha aprovat l'adhesió al text del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà i l'assumpció dels compromisos que s'hi estableixen.
El Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà, o abreviat, Pacte de Milà, és el primer protocol internacional en matèria alimentària que es fa a nivell municipal.  Les ciutats es comprometen a treballar per desenvolupar sistemes alimentaris sostenibles, inclusius, resilients, segurs i diversificats, per assegurar menjar sa i accessible a tots en un marc d'acció basat en els drets, per tal de reduir el malbaratament d'aliments i preservar la biodiversitat i, al mateix temps, mitigar i adaptar-se als efectes dels canvis climàtics.
 

Edicions locals