L'Ajuntament permuta unes parcel·les de Can Gordi - Can Català "per protegir l'espai natural"

El ple aprova un conveni urbanístic amb el consorci de la Zona Franca i l'empresa Buildingcenter

Política

L’Ajuntament de Granollers ha permutat dos terrenys del sector de Can Gordi - Can Català per un altre sobre la carena, amb la qual cosa “augmenta el sòl públic en 10.000 metres quadrats; redueix el sostre privat i la superfície de sòl, i millora la protecció de les àrees boscoses”. Aquest és el resum de les virtuds que, segons la regidora d’Urbanisme, Mònica Oliveres, té el conveni que dimarts aprovava el ple entre l’Ajuntament i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i l’empresa Buildingcenter SA, i que suposava l’aprovació inicial de la modificació del POUM de Granollers a l’antic sector S Can Gordi - Can Català.


Així, l’Ajuntament permutarà una finca de 14.683 metres quadrats, que es convertirà en sòl públic qualificat d’equipament, per dues finques privades de sòl industrial de 8.243 i 15.856 metres quadrats, que inclouen les dues masses de bosc protegides de Can Gordi i Can Català. “La permuta permetrà preservar els dos espais naturals que hi ha a banda i banda i la pineda que envolta el Circuit de Barcelona-Catalunya”, assegura el consistori.

Equipament a prop del Circuit
La modificació s’ha produït a petició de la iniciativa privada i, segons Oliveres, “ordena les cotes altes entre el Circuit i el polígon; permet endreçar el sòl industrial –que disminueix– i obtenir una peça de sòl públic per a equipament molt més gran”. A més, “les cotes altres queden alliberades de la possibilitat d’urbanització del sector privat, i queda sota la iniciativa pública, que permetrà preservar aquest paisatge –l’equipament públic pot tenir una forma més lliure i ser més baix que una nau industrial–”, indicava la regidora. El portaveu socialista, Jordi Terrades, afegia que “la geometria és molt més favorable a l’emplaçament d’un equipament públic en aquest espai i relliga amb tota l’ordenació que el PDU –Pla Director Urbanístic– fa de la recta del Circuit”.

En aquest sentit, el regidor de la CUP, Eduard Navarro, criticava que “ho fan en pro del medi ambient, però promouen el Circuit i entreguen un espai urbanitzable a promotors privats”. “Ens preocupa que es vulgui construir un equipament que no respongui a les necessitats de la ciutat, com el Museu del Motor”, concloïa el cupaire.

També el PDeCAT i ERC-AG dubtaven de l’efectivitat de la mesura per preservar els espais naturals. “No tenim la certesa que l’objectiu de protecció sigui reeixit”, deia Àlex Sastre, mentre que la republicana Núria Maynou ho considerava “una acció mínima per intentar protegir l’espai natural davant del PDU. Caldria un pas més ferm en defensa de la biodiversitat i la massa forestal”.
Finalment, el ple donava el vistiplau a l’acord amb els vots a favor de PSC i Ciutadans; l’abstenció del PDeCAT-Demòcrates i ERC-AG, i el vot contrari de la CUP. Ara el conveni estarà dos mesos en informació pública perquè qui ho consideri oportú pugui fer-hi al·legacions.

Edicions locals