Granollers recupera les actes històriques de La Unió Liberal gràcies a una donació d’Anna Maria Duran

La documentació, que es pot consultar a l’Arxiu Municipal, servirà per conèixer millor la història d’aquesta entitat fundada l’any 1887 i confiscada per la Falange Espanyola una vegada acabada la Guerra Civil

Societat

“Amb la recuperació dels llibres d’actes de La Unió Liberal podrem entendre encara millor les singularitats històriques i socials d’una entitat que ha esdevingut un referent social i cultural de la ciutat i que a més a més de marcar una època passada, segueix formant part també encara ara, d’una manera o altra, del DNI de Granollers actual”. Amb aquestes paraules destacava l’historiador Mariano Fernández, aquesta tarda a la sala de Govern de l’Ajuntament, la importància que té per a la ciutat la donació a l’Arxiu Municipal dels llibres d’actes de La Unió Liberal, entitat granollerina fundada l’any 1887 que mantenir l'activitat fins a l’any 1936 a la seu de l'edifici que ocupa actualment el Museu de Granollers. Una vegada acabada la Guerra Civil, la Falange Espanyola la va dissoldre i va confiscar els seus béns.


La història de La Unió Liberal ha estat objecte durant tots aquests anys d'estudis per part d'historiadors i estudiosos com Lluís Tintó, Josep Maria Farnés, Joan Garriga, Enric Garcia-Pey i el mateix Fernández, entre altres. En tots els casos, els treballs s’han fet sense poder accedir al contingut dels llibres d’actes que es donaven per desapareguts.
 
Des d'aquest dimecres –la filla de la persona que els va salvar de la crema i la destrucció, i la regidora Alba Barnusell i l’alcalde, Josep Mayoral, feia setmanes que venien treballant en el tema– el misteri de la desaparició de les actes ja no és tal, d’acord amb el relat realitzat per Anna Maria Duran.
 
Anna Maria Duran: “Complim l’encàrrec del pare”
Segons explicava Duran, “el meu pare va salvar els llibres d’actes de la crema i la destrucció en aquells anys convulsos. Durant la dictadura els va guardar a la casa familiar de Granollers i després a la casa que tenim al Muntanyà”. Duran ha remarcat també que “després d’uns anys d’oblit, ja que el pare els tenia molt ben guardats, l’únic que fem avui és complir amb el seu encàrrec tot tornant a la ciutat uns llibres i una documentació que formen part de la seva història recent”.
 
Esteve Duran i Serra, pare de la donant del material, va ser un reconegut químic de Granollers (1918-1995) que va treballar durant més de trenta anys a l’empresa Sabons Camp. També va ser professor i director de l’Escola Municipal del Treball. Políticament va ser un dels dirigents destacats del Frente de Juventudes, tot participant en diverses iniciatives esportives de la ciutat com la fundació i posada en marxa del BM Granollers.
 
L'Ajuntament de Granollers ha agraït la valuosa aportació d’Anna Maria Duran i Casanovas (en nom del seu pare) per al patrimoni històric local. Es tracta de 0,2 m lineals de documents que ja formen part de l’Arxiu Municipal. Entre aquests documents ja ingressats cal destacar els llibres d’actes de l’entitat, des de la seva fundació el 1887 –ara tot just fa 130 anys- fins al 1935 (1887-1894, 1906-1919; 1919-1929 i 1929-1935), tot i que falta el llibre del període 1894-1906.
 
La donació inclou també documents de la gestió del teatre i de l’escola de La Unió Liberal, contractes de lloguer de locals propietat de l’entitat, llistats d’eleccions de la Junta de la Unió Liberal (1913), documents comptables de la gestió de l’entitat, estatus de l’Associació (1927) i alguns documents de la Falange (1939-1947).
 
L’alcalde Josep Mayoral, que ha qualificat de “gran gest” la donació de les actes, ha agraït a la família Duran-Casanovas “tot el que heu fet per protegir aquest important patrimoni històric cultural que ara passa a ser de la ciutat”.
 
Exposició, fons documental de La Unió Liberal, tertúlies...
A partir d’aquesta donació, l’Arxiu Municipal de Granollers (AMGr) ha constituït el fons documental de La Unió Liberal, sumant-hi altres documents que es conservaven en els fons de l’Hemeroteca Municipal Josep Móra. Entre d’altres, els estatuts originals (1887), plets judicials (principis del segle XX) i la relació de llibres de la biblioteca de La Unió Liberal (1939).
 
A partir d’ara, aquest fons es podrà consultar a l’Arxiu. A més, se n’han digitalitzat els llibres d’actes per facilitar-ne el lliure accés.
 
Segons assenyalen des de l’Arxiu, l’acte d’avui inicia la commemoració de l’AMGr per l’aniversari de la fundació de La Unió Liberal l’any 1887 i continuarà amb l’exposició fotogràfica de l’Arxiu titulada 130 anys de La Unió Liberal que es presentarà al vestíbul de l’Ajuntament a partir del 29 de novembre i que es podrà visitar fins al mes de febrer. L’Arxiu també hi organitza una xerrada.
 

Edicions locals