Emotiu acte de reconeixement de l’Hospital als doctors Mercadé i Queralt i altres professionals del centre

La sala d’actes del Centre Geriàtric Adolfo Montañá ha acollit aquest dijous la tercera edició de Fulls d’Història, una iniciativa que té com a objectiu reconèixer la tasca realitzada per professionals de l’Hospital

Societat

Entre els homenatjats i a la categoria de distinció Les Pedres de l’Hospital, es trobaven el doctor Vicenç Mercadé Capellades, creador del Servei de Geriatria, que va ser el primer de l’Estat espanyol, i el doctor Francesc Queralt Basagaña, impulsor de la documentació clínica de l’Hospital i coordinador de la distribució del nou edifici de consultes externes.
 

El Dr. Mercadé va néixer a Barcelona el 1955, però va créixer a Castellterçol. Fill d’una família nombrosa, el seu pare era mestre i la seva mare estava abocada a les activitats del poble. Va estudiar per mestre a l’igual que el seu pare, però la seva vocació no era aquesta i va acabar fent Medicina que era realment el que li apassionava. En acabar la carrera va fer l’especialitat de Medicina Interna a l’Hospital de Basurto (Bilbao). Era casat amb la Viky Vallbuena, a qui ja havia conegut quan encara estudiava. Van tenir dos fills: en Lluc i en Vicenç.
 
L’any 1976 va tornar a Catalunya per treballar a l’Hospital General de Granollers, al Servei de Medicina Interna. Tot i que encara no hi havia servei de Geriatria ell s’ocupava dels avis de l’Asil. Més tard va ser director del Servei de Geriatria. Segons consta a la biografia realitzada des de l’Hospital per donar a conèixer la seva trajectòria, de la seva mà l’Hospital General de Granollers va esdevenir un referent en la geriatria a Catalunya i a tot l’Estat espanyol. Considerada una persona sensible i persistent va morir el 17 de gener de 2004.
 
Per la seva banda, el Dr. Francesc Queralt Basagaña va néixer el 1946 a Alcanar. Molt poc després, la família es va traslladar a Monistrol de Montserrat i posteriorment al Vallès, on va acabar el Batxillerat a l’Institut de Granollers. Va estudiar la Carrera de Medicina i Cirurgia a la Universitat de Barcelona, compaginant estudis i treball.
 
Acabada la carrera i després de treballar uns quants mesos a l’hospital de La Seu d’Urgell, el maig de 1971 es va incorporar com a resident a Urgències de l’Hospital de Granollers. Durant un temps va compaginar hores de treball a la Mútua del Carme i, més tard, a la Policlínica. El 1971 es va casar amb Maria Bassa i Duran. El matrimoni va tenir tres fills: en Marc, l’Arnau i l’Alba. El 1975 es va fundar l’Escola d’Infermeria de l’Hospital, de la qual en va ser també professor i impulsor. El 1979, en iniciar-se el Servei de Consultes Externes, va posar en marxa el sistema d’una història clínica única per pacient. El seu lema era “tracta als malats com voldries que et tractessin a tu”. Al maig de 2002 va ser anomenat Adjunt a la Direcció Mèdica, depenent d’ell els serveis de l’Àrea d’Admissions i Atenció al Client, Documentació i Arxiu d’Històries Clíniques, Informàtica, Epidemiologia i Treball Social. Va morir el 2011 després d’enfrontar-se a un càncer de pàncrees.
 
Medalles d’or de l'Hospital per a Antonio Moreno i M. Dolors Navarro
En la categoria Les medalles d’or, es va premiar Antonio Moreno Navas, cap dels portalliteres durant els anys 70, i Maria Dolors Navarro Solà, primera cap d’Infermeria del Bloc Quirúrgic i Esterilització i impulsora de la Unitat de Control d’Infeccions. 
 
Moreno, segons recorda en un text biogràfic el seu germà Manuel, va arribar a Catalunya l’any 1962, es va casar amb la Rosa i va tenir una filla, la Rosi. L’any 1967 es va traslladar de Ripoll a Granollers i l’any 1968 va començar a treballar a l’Hospital General de Granollers. Per al seu germà, “l’infermer Antonio (com així li deien) va ser un docent inspirat en crear noves generacions d’auxiliars sanitaris, compartint el seu coneixement i experiència amb una enorme generositat amb tots els seus amics i subordinats”.
 
Per la seva part, Maria Dolors Navarro Solà, diplomada d’Infermeria i cap d’Infermeria de l’Àrea Quirúrgica i Esterilització, va néixer a Granollers l’any 1951. Va començar a treballar a l’administració de l’Hospital l’any 1966 amb 15 anys justament acabats de fer. L’any 1972 es va casar amb en Jaume Sallés, amb qui va tenir dos fills, en Xavier i en Marc. Després de fer diverses tasques, es va jubilar el 2015 formant part de la Comissió d’Infeccions i més concretament de l’equip de control (ECI). Tot i jubilar-se, segueix vinculada a l’Hospital, ja que forma part de la Junta de l’ATJ, Associació de Treballadors Jubilats de l’Hospital General de Granollers, constituïda l’any 2016.
 
Distinció Les mans de l’Hospital a les llevadores del centre
La distinció Les mans de l’Hospital ha tingut com a destinatàries les diverses llevadores que van treballar a l’Hospital des que es va implantar aquest servei. A l’Hospital General els primers parts es van començar a atendre a mitjans del segle XX.
 
Amb la incorporació del Dr. Alfred Reixach com a metge ginecòleg i obstetrícia l’any 1949, es va començar a fer de parts complicats o les cesàries al quiròfan de l’Hospital, però tota la resta eren parts a domicili. El primer grup de llevadores va estar format per Ramona Mogas i Carme Planas. L’any 1960 va entrar Dolors Canosa, seguida de Mercè Torres, Lola Gelabert, Paquita Navarro, Maria Pla… Segons es destaca en recordar la historia d’aquest servei, “les llevadores s’han caracteritzar sempre pel seu esperit de servei permanent i la seva dedicació completa a la dona i al nadó, amb generositat i bon saber”.
 
Rafael Lledó: "Acte de just reconeixement"
La celebració del reconeixement als professionals de l’Hospital va fer que la sala d’actes del Centre Geriàtric s’omplís totalment. Els familiars de les persones homenatjades i recordades van agrair l’Hospital l’homenatge del qual eren objecte els seus éssers estimats.
 
Rafael Lledó, director general de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers, va tenir paraules d’elogi vers totes les persones recordades “les quals han contribuït amb el seu esforç i treball a fer més gran, en tots els sentits, el nostre Hospital”. “Els nostres valors com a Hospital de referència són els que són gràcies als valors que van demostrar totes les persones que avui justament hem recordat i homenatjat”, va concloure.
 
El grup impulsor del reconeixement estava format per Consol Fusté, Marina Molins, Victòria Remedios, Àngel Serrano, Dolors Sitjes i Teresa Subirats. 

Edicions locals