L'AraGranollers rep el premi de periodisme Eugeni Xammar d'Òmnium

La Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental d'Òmnium també ha guardonat el Casal del Mestre i els escriptors Salvador Riera i Jordi Ortiz

Cultura

L'AraGranollers –diari digital i setmanari en paper– ha guanyat el 6è premi de periodisme Eugeni Xammar, que atorga Òmnium, en el marc de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, celebrada avui a la sala Tarafa.


El jurat –format per Santiago Ramentol, Esteve Plantada i David Bassa– ha valorat "l'arrelament al territori amb només dos anys de vida i la difusió multiplataforma", explicava Bassa. Ha recollit el premi la directora de l'AraGranollers, Montse Eras, qui l'ha volgut compartir amb tots els treballadors i col·laboradors del mitjà, així com amb els anunciants i, "sobretot els lectors, que ens fan confiança i donen sentit al projecte. Només podem respondre-hi d'una manera: seguint compromesos amb Granollers i, ara més que mai, amb les llibertats col·lectives i el país", deia la periodista.

Enguany, la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental, conduïda per l'actor Toni Albà, ha esdevingut un acte per reivindicar la llibertat dels presos polítics catalans, en especial el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. "Hem mantingut el lliurament de premis perquè no volem renunciar a la normalitat, però no hi som tots", exclamava el president de l'entitat al Vallès Oriental, Sergi Bolea.

La vetllava continuava amb el lliurament del premi de novel·la Josep Saperas, que l'escriptora i membre del jurat Isabel-Clara Simó donava a Jordi Ortiz i Casas per l'obra Un cas de consciència. Seguidament, el premi de poesia Estabanell Energia s'atorgava a La romança 3.0 del drac negre de Salvador Riera Solsona, que protagonitzava un dels moments més emotius de l'acte. El poeta celoní Pau Gener recordava que "no podem viure amb normalitat mentre aquesta gent està a la presó. Per tant, viurem en la resistència". Gener proposava fer poemes que arribin a la presó i qualificava el poemari de Riera "d'obra excel·lent". Emocionat, Riera, autor "d'un poema satíric en tres actes", reconeixia gaudir del premi, "tot i que no hi ha res a celebrar perquè no hi som tots".

Reconeixement als docents
El Casal del Mestre ha estat l'entitat guardonada amb el Premi a l'acció cívica en favor de la llengua catalana Ramon Casanovas. "Els mestres restem astorats en veure com l'escola catalana veu perillar la seva existència a causa de les polítiques retrògrades de l'Estat i alguns partits. Animem a tots els docents a continuar educant dins l'esperit democràtic, de diàleg i de pau", deien els docents del Casal del Mestre, que donarà el premi a la caixa de solidaritat amb els presos polítics.

Finalment, el premi Jaume Camp de sociolingüística ha estat per la tesi Usos lingüístics i identitats socials entre adolescents catalans i valencians d'Avel·lí Flors-Mas, qui precisament destacava el model d'escola catalana com a peça "fonamental en la consolidació de l'ús públic de la llengua. Una situació malauradament molt diferent és la del País Valencià, on es viu un procés de substitució lingüística".

L'acte va servir també per recordar els impulsors d'Òmnium al Vallès Oriental, Jaume Camp Lloreda i Ramon Casanovas Tresserres, en l'any del centenari del seu naixement.

Edicions locals