Mor als 87 anys mossèn Joan Subirà, autor del llibre ‘La premsa a Granollers 1882-1982’

Els anys 70 del segle passat va ser vicari de la parròquia de Sant Esteve i va dirigir la revista Granollers Comunitat Cristiana

Societat

Aquest dimarts ha mort a Barcelona als 87 anys d’edat, mossèn Joan Subirà i Rocamora. Nascut a Vic el 3 de febrer de 1930 i ordenat sacerdot el 1953, va dedicar tota la seva vida a les seves dues grans passions: el sacerdoci i el periodisme.
 

Vinculat a Granollers des de finals del segle passat, és recordat especialment per haver estat adscrit amb facultats de vicari de la parròquia de Sant Esteve durant set anys. Durant aquest període compaginà la seva vocació sacerdotal amb l’exercici del periodisme. A Granollers va ser el director durant el mateix període de Granollers Comunitat Cristiana, una publicació de la parròquia en la qual van col·laborar molts granollerins de l’època: Josep Verde Aldea, Ramon Munné, Lluís Tintó…
 
Sobre aquesta experiència –portada a terme en anys complicats pel que fa a la llibertat de premsa- va dir quan va deixar la direcció: “Ara passarà el relleu de la revista a d'altres mans. El servei que el setmanari presta a la comunitat i a la població no es pot suspendre. Cal que la veu de la família parroquial ressoni com un factor més de convivència ciutadana. Amb els nostres esquifits mitjans, ho hem procurat fer fins ara. No podria dir adéu sense demanar perdó a qui s'hagi ofès per algun escrit d'aquests set anys. No podria dir a reveure sense agrair la col·laboració de tots els qui desinteressadament han contribuït a fer possible el miracle setmanal de tres-cents seixanta números. Els granollerins, especialment els de la comunitat parroquial, són els qui podran jutjar el resultat d'aquesta tasca. Però, sigui quin sigui llur judici valoratiu, la petita història d'aquests set anys haurà marcat la meva vida cap al periodisme actiu”.
 
Més tard va formar part de la redacció fundacional del diari Avui, on va ser una firma reconeguda durant molts anys.
 
Estudiós de la premsa granollerina
El 1982 i com ha resultat d’un ampli i detallat estudi que va realitzar sobre la premsa granollerina, la Generalitat de Catalunya li va publicar el llibre La premsa a Granollers 1882-1982, el més important treball que sobre aquest tema i aquest període de publicacions s’ha fet fins al moment.
 
El llibre, format per dos volums, va ser presentat el mes de desembre de 1982 al Museu de Granollers tot coincidit amb la presentació de l’exposició organitzada per l’Ajuntament titulada Cent anys de Premsa a Granollers.
 
Gràcies a aquests dos volums, es coneixen les característiques tècniques i línies editorials de totes les publicacions conegudes des de 1882 fins a 1982, totes elles acompanyades d’una àmplia ressenya i fotografia de la primera portada.
 
Autor de diversos llibres
Subirà és també autors dels llibres: La traca. Traperlleries seculars d’un Seminari preconciliar (Barcelona, 1983, amb el pseudònim “Guillem del Món”), Capellans en temps de Franco (Barcelona 1996), Espines i Roses 75 anys d’un Roser (Barcelona, 2000); Miscel·lània Manuel Bonet i Muixí (curador, Barcelona 2001), i Sóc un zero a l’esquerra 1930-2012 (Barcelona, 2012).
 

Edicions locals