Els Xics organitzen una jornada per explicar el funcionament de l'app que gestiona pinyes

La colla anuncia que ha omplert totes les places disponibles en la formació que impartirà dissabte a la Troca

Cultura

Els Xics han exhaurit places a la jornada formativa que organitzen aquest dissabte a la Troca (de 10 a 13 h) sobre el Fem Pinya, l'aplicació gratuïta per a la gestió de pinyes.
 

COMPLERT! Hem arribat al màxim de participants al taller pràctic que la jornada FEMPINYA. Gràcies a totes les colles que heu confirmat la vostra participació. @XicsGranollers#castellers#castells@coordinadoracccpic.twitter.com/8cQO6fZbmB

— FemPinyA (@FemPinyacat) 9 de gener de 2018

Una app solidària
Pepe Martín és un mestre d’informàtica jubilat, membre de la colla dels Xics. Conscient que les seves característiques físiques no li permetien formar part d’un castell, però entusiasmat de l’“esperit dels castellers, en què cadascú dóna el que té”, no va renunciar a aportar el seu granet de sorra a la colla i va idear el Fem Pinya, una aplicació que serveix per construir pinyes i castells. “Funciona a partir de dos mòduls sincronitzats, un controla l’assistència i l’altre dibuixa i gestiona les pinyes”, explica.

“La primera part passa llista com a l’escola. A partir d’aquesta informació, l’aplicació tria un nom i li assigna la posició a la pinya. Això permet recuperar plantilles de castells anteriors i reconstruir la figura en funció de la gent que hi és present”, apunta.

Quan la va inventar, a Martín no li constava cap altra aplicació similar i tenia clar que havia de ser gratuïta: “cap membre de la colla cobra, així que jo tampoc ho havia de fer. La meva aportació als castells és senzillament tecnològica”, indica.

Tot i això, per no fer competència deslleial cap a les empreses que es dediquen a fer aplicacions, va donar-li una valor econòmic, del que ell no en treu profit: “primer, vaig demanar una aportació a una ONG del món educatiu. Des del setembre, proposo que els diners es donin a una entitat a favor de la República, com Òmnium Cultural o l’ANC”, afirma.

A finals d'any, Martín deia que una vintena de colles ja utilitzaven l'aplicació, algunes del món universitari: “ja l’utilitzen 4 de les 11 colles universitàries que hi ha, és a dir, una de cada tres. El meu benefici és la satisfacció de saber que la gent fa servir l’aplicació”.

Edicions locals