"A Catalunya hi ha més sectes de les que ens pensem"

L'escriptora granollerina Ariadna Herrero presenta el seu últim llibre 'Seràs un dels nostres', una novel·la negra sobre el món sectari

Cultura

La desaparició d'una noia és el punt de partida de Seràs un dels nostres, l'últim llibre de la granollerina Ariadna Herrero que dijous es va presentar a La Gralla. Es tracta d'una novel·la negra que s'endinsa en el món de les sectes a partir del naturitisme, una fenomen inventat per l'autora que se cenyeix als mecanismes, les estructures i les maneres de funcionar de les sectes reals. "El control mental sempre m'ha cridat molt l'atenció: com pot ser que algú pugui arribar a fer que altres éssers humans substitueixin la seva personalitat real per una de sectària i obeeixin cegament les ordres d'un líder?" es pregunta Herrero.


L'escriptora apunta que, si bé els adolescents són més susceptibles de caure en una secta, en períodes de debilitat emocional qualsevol persona pot ser captada: "la tristesa i la solitud per la pèrdua d'un ésser estimat, la falta de referents o fins i tot un idealisme exagerat ens poden dur a convertir-nos en adeptes", assenyala. "També cal la figura d'un líder, que acostuma a ser una persona narcisista, que necessita extreure algun benefici dels altres i que no té cap remordiment en fer-ho perquè considera que s'ho mereix", diu.

La granollerina ha treballat en el llibre durant cinc anys, el primer dels quals va dedicar-lo a documentar-se a través, sobretot, de testimonis d'antics adeptes. Tanta informació li ha servit per adonar-se que sovint la captació comença a fer-se en activitats aparentment inofensives, com una classe de ioga, i que les sectes no són un fenomen aïllat: "A Catalunya hi ha més sectes de les que ens pensem. És difícil comptabilitzar-les perquè n'hi ha de petites però també de molt grans, que funcionen com grans empreses. Fa feredat, però n'hi ha que tenen més poder econòmic que alguns Estats del món", assegura l'escriptora.

 

Edicions locals