Pere Català Pic, fotografia com a vertebradora de la societat i la cultura

El Museu de Granollers acull fins al 18 de març la retrospectiva del fundador de la nissaga de fotògraf

Cultura

El Museu de Granollers acull des de dijous l'exposició Pere Català i Pic. Fotografia, patrimoni i avantguarda, una proposta itinerant –impulsada pel grup de recerca DIPPATRI de la Diputació i produïda per la xarxa Molècula– que apropa la figura del fundador de la nissaga de fotògraf, "tres generacions que cobreixen un segle de vida cultural i social del país", recordava el nét de Català Pic, Rafael Català.


De fet, el comissari de l'exposició, Pablo Giori, destacava com el projecte partia d'una "perspectiva de diàleg amb la història de Catalunya, amb algunes fotos que potser estèticament no són tant bones, però que ajuden a explicar una vida". Conegut especialment per Aixafem el feixisme –segurament la fotografia més reproduïda de Català i Pic–, aquest vallenc, que es va iniciar a la fotografia el 1915, retrata el patrimoni arquitectònic del país, així com les manifestacions de la cultura popular i la vida social i política. La darrera part de l'exposició es dedica a la fotografia industrial i publicitària, en una època en què el protagonista de la mostra ja treballava amb el seu fill, Pere Català i Roca.

A banda d'una trentena d'imatges, l'exposició compta també amb objectes cedits per la família que expliquen l'ofici. "Per exemple, hi ha unes notes amb fórmules per combinar els elements químics per revelar les fotos", detalla Giori.

La inauguració de la mostra, que es podrà visitar fins al 18 de març, va comptar també amb les anècdotes explicades per Rafael Català, qui treballa en "campanya permanent per posar en valor la fotografia a Catalunya", deia i explicava que ha arribat a un acord amb l'Arxiu Nacional de Catalunya perquè es documenti i es posi a l'abast del públic el fons fotogràfic de Català i Pic. "Un element distintiu de la meva família ha estat entendre la fotografia com un element vertebrador de la cultural i la societat del país", deia i detallava com el seu avi va voler donar importància a la cultura popular –la mostra inclou les fotografies dels dos caps de colla dels castellers vallencs, que havien estat a l'aparador de la botiga de Català i Pic–.

"El meu avi es va posar al servei del país per documentar", deia Rafael Català. Per la seva banda, l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral, li trobava un paral·lelisme amb Amador Garrell, com a "membres d'unes generacions d'autodidactes que han construït el país des de les ciutats petites".

La mostra restrospectiva consta d'una trentena de fotografies i cartells, i també d'alguns objectes de l'autor. Es troba agrupada en tres àmbits: la faceta de retratista, la fotografia de publicitat de l'època de la República i la Guerra Civil, i els temps de la postguerra, industrialització i la dedicació a la literatura.

Edicions locals