Granollers s'adhereix al Stolpersteine en record als deportats als camps nazis

Diumenge es farà l'acte d'homenatge als set veïns de la ciutat que van patir l'horror dels camps de concentració

Societat

L'Ajuntament de Granollers instal·larà una llamborda davant el darrer domicili conegut dels set deportats de la ciutat a camps de concentració nazis, en el marc del projecte Stolpersteine, creat per l'artista alemany Günter Demnig, que diumenge serà a la capital vallesana.


Diumenge es farà un acte d'homenatge, als set veïns de Granollers que van ser deportats a camps nazis, coneguts fins a data d'avui. La identitat de sis d'ells va ser desvetllada pel treball de recerca Els vallesans als camps nazis de la granollerina Núria Sala i Ventura, que ha estat completat amb un setè granollerí, gràcies a la recerca feta des de l’Arxiu Municipal i del Centre de Cultura per la Pau.

La data escollida per recordar aquestes persones no ha estat triada a l'atzar. És fa la mateixa setmana en què es rememora el Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust i, alhora, exercirà de tret de sortida dels actes de commemoració del 80è aniversari del bombardeig de Granollers que s'esdevindrà aquest any.

La gravetat dels fets i, alhora, el ferm objectiu municipal de recuperar la memòria de les persones i els col·lectius afectats pels conflictes, ha propiciat que l’Ajuntament de Granollers s’hagi adherit al projecte Stolpersteine. Les Stolpersteine (mot alemany que significa “pedra que fa ensopegar”) són unes petites llambordes cobertes amb una fulla de llautó amb les dades gravades de cada persona deportada, que es col·loquen en el paviment de davant de la seva última adreça coneguda. Es tracta, doncs, d’un projecte que relaciona art i memòria ja que cada Stolpersteineret homenatge a una víctima del nacional-socialisme. Cada pedra és única i feta especialment a mà, com a gest de respecte i humanitat, que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

El creador d’aquest homenatge és l’artista alemany Günter Demnig, que ha estat convidat pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i pels ajuntaments de Girona, Sabadell, Granollers, Olesa de Montserrat, els Guiamets, a més de Cervera i altres municipis de la Segarra, per col·locar les stolpersteine en els seus municipis respectius. Amb aquestes llambordes, Demnig volia fer tornar de manera simbòlica al seu veïnat totes aquelles persones deportades molts anys després d’haver desaparegut. Actualment ja hi ha més de 50.000 Stolpersteine en 21 països d’Europa com Àustria, Bèlgica, Croàcia, la República Txeca, França, Itàlia, Hongria, Luxemburg, Països Baixos, i per descomptat a Alemanya, on s’han col·locat a més d’un miler de localitats. A Catalunya ja se n'havien col·locat a Navàs, Igualada, Manresa i Castellar del Vallès.

Així, doncs, Günter Demnig, serà a Granollers diumenge, per col·locar cada Stolpesteine a partir de les 9 h començant pels voltants del carrer Tarafa, (90-92) on vivia Josep Pibernat. Seguirà el recorregut fins al carrer de Girona, davant el camp de futbol, on vivia Artur Masjuan; a continuació seguirà fins al c. Josep Umbert, a tocar de l'estació d'autobusos (última adreça coneguda de Pere Giner); seguidament es desplaçarà fins al c. Álvarez de Castro (cantonada amb el c. Francesc Macià) on vivia Francesc Abelló; després anirà fins al c. Ricomà, 53 (on va viure Francesc Mompart) i, a continuació, fins al c. Sant Jaume, 57, últim domicili de Miquel Jané, i l'acte acabarà a la plaça de les Olles on vivia Josep Pont. Al voltant de les 11.30 h tindrà lloc una recepció als familiars de les víctimes a l'Ajuntament de Granollers.

Edicions locals