Recuperar l'horror de l'oblit

Roca Umbert acull, fins al 25 de febrer, l'exposició 'Testimony memory oblivion' de l'artista resident Shaní Bar

Cultura

La primera proposta de l’Espai d’Arts és l’exposició Testimony memory oblivion de l’artista resident Shaní Bar. Aquesta fotògrafa israeliana ha fet un treball d’investigació de tres anys per recuperar documentació i imatges de l’operació comandada per Paul Blobel el 1942 per “esborrar les petjades de les fosses comunes”, reconeixia el mateix dirigent nazi al judici de Nuremberg.


Aquest document i imatges d’arxiu del Museu de l’Holocaust pengen de les parets blanques de la sala, acompanyades d’algunes trituradores antigues que recorden el destí d’aquells cossos. Una sala fosca amb soroll de maquinària i trencadissa “ajuda a imaginar el procés i a recuperar-lo de l’oblit”, diu l’autora.

L'exposició s'acompanyarà de dues activitats paral·leles. D'una banda, dijous vinent el crític d'art Oriol Fontdevila i les artistes Shaní Bar i Ella Littwitz debatran sobre projectes artístics i la destrucció de la memòria.

D'altra banda, el dissabte 3 de febrer, se celebrarà el taller familiar Els hàbits de la memòria, a partir d'elements, imatges i records, i adreçat a famílies amb nens d'entre 4 i 10 anys.

Edicions locals