Un miler d’alumnes crearà robots per solucionar problemes de mobilitat

Estudiants de Granollers, Canovelles i la Roca participaran en un projecte tecnològic i intermunicipal fins a l'abril

Societat

Gairebé un miler d’alumnes d’escoles i instituts de Granollers, Canovelles i la Roca participarà durant les properes setmanes a la primera edició del VallesBot, un projecte en què els estudiants han de trobar solucions tecnològiques a dificultats reals que han d’afrontar les ciutats on viuen.


En aquesta ocasió, l’alumnat haurà de presentar propostes per resoldre problemes de mobilitat que es donen en els tres municipis que de moment participen al projecte –la convocatòria està oberta i no es descarta que s’hi sumin altres centres educatius de poblacions veïnes–.

“És una proposta  que introdueix la robòtica als alumnes perquè detectin problemes de mobilitat i els puguin resoldre o millorar fent ús de la tecnologia. Volem que els estudiants aprenguin a programar robòtica, però que alhora obtinguin resultats amb repercussions a nivell social i cultural”, explicava Carles Ceacero, mestre de l’escola Pereanton de Granollers durant la presentació del projecte.

Ceacero també va apuntar que la iniciativa pretén fomentar l’equitat perquè cada cop més nenes i noies se sentin atretes per la tecnologia i la robòtica: “Esperem que així puguem animar la matrícula al Batxillerat Tecnològic, que va a la baixa”, afegia.

Per ara, 17 centres educatius tant de Primària com de Secundària –tres de Canovelles, dos de la Roca i la resta de Granollers– participaran al projecte, i el dia 24 d’abril cada escola i institut presentarà el resultat final durant el Mercat de Tecnologia que se celebrarà a Roca Umbert. Aquest dia un jurat valorarà els projectes, tot i que els centres no competiran entre ells: “El VallesBot no és un projecte competitiu, per això no incloem ni competició final ni sistemes de proves”, apuntava Ceacero.

Justament, el fet que no es concursi és el que diferencia el VallesBot de la majoria de projectes de robòtica i el converteix en una proposta pionera en l’àmbit de la tecnologia i l’ensenyament.

Edicions locals