Chicuelo & Mezquida, el concert estrella del Festival de Jazz

El guitarrista i el pianista presentaran divendres al TAG el projecte 'Conexión'

Cultura

“Crec que serà el concert estrella del 28è Festival de Jazz”, exclamava a la presentació del certamen el president de Jazz Granollers, Lluís Sitjes. I qui avisa no és traïdor! La trobada del guitarra Juan Gómez Chicuelo i el pianista Marco Mezquida és un dels projectes musicals més interessants del panorama actual i, de fet, s’ha convertit en una proposta habitual de festivals de jazz i música contemporània.


Amb tot, “hem pensat que Granollers se’l mereixia”, considera Sitjes. Una col·laboració que ha anat molt més enllà de fusionar flamenc i jazz i que ha creat una gira que els està portant a països tan diversos com Alemanya i Brasil.

Així, divendres (21 h), el TAC rebrà la màgia de Chicuelo i Mezquida, dos gran talents que s’han unit per crear una obra mestre, Conexión. Per arrodonir el directe, comptaran amb la percussió de Paco de Mode. Es tracta d’un encreuament de camins de dues personalitats artístiques marcades per l’autenticitat, l’admiració mútua i l’entrega absoluta a la música.

Chicuelo, guanyador d’un Goya
Chicuelo, guanyador d’un Goya a la millor cançó original –per la buleria No te puedo encontrar per a la pel·lícula Blancanieves–, és un dels guitarristes més rellevants del panorama actual del flamenc i, alhora, un dels compositors més prolífics de les darreres generacions. Es va iniciar a Cornellà amb 12 anys amb el guitarra Casimiro González, un dels luthieres de guitarra flamenca més coneguts.

Chicuelo, que va liderar la formació Cambalache, ha acompanyat artistes flamencs com Enrique Morente, Miguel Poveda, Duquende, Mayte Martín, José Mercé, El Cigala i Carmen Linares, entre d’altres. També en el món del jazz ha tocat amb Chano Domínguez, Carles Benavent, Jordi Pardo, Jordi Bonell i Raynald Colom, entre molts d’altres.

Marco Mezquida, jove prolífic
Marco Mezquida és, per la seva banda, el creador d’un so de piano únic, que s’enriqueix en la diversitat, que no ha parat de sorprendre des de la seva irrupció en l’escena europea.

Nascut el 1987 a Maó i llicenciat en piano jazz el 2009 a l’ESMUC, Mezquida ha estat triat quatre vegades per l’Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya com a músic de l’any. Elogiat per la seva versatilitat, ha gravat més de 50 discos, 14 dels quals com a líder amb composicions i arranjaments propis. Ha actuat a festivals i cicles de 25 països i 4 continents.

Dos grans talents, professors del Taller de Músics, que es troben per traçar plegats una Barcelona acolorida, tòrrida, profunda, lúdica, antiga, jove i intensa en la vigília i els seus somnis. Són dos caçadors de sons que conversen i dialoguen des de les tecles i les cordes. Sensibilitat, passió i màgia en un concert únic.

Edicions locals