L'Ajuntament instal·larà plaques fotovoltaiques a equipaments municipals i impulsarà xarxes de biomassa

Ja ha posat en funcionament una caldera de biomassa a l'entorn de les antigues escoles de Palou i del centre cívic

Política

L'Ajuntament de Granollers té previst instal·lar plaques solars fotovoltaiques a l'Escola Municipal del Treball, al Centre Vallès, a Roca Umbert i al Palau d'Esports. Ho ha explicat el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, en el marc d'una jornada sobre finançament de projectes d'energia sostenible en l'àmbit local que s'ha celebrat al Museu de Ciències Naturals. Camps assegura que el consistori ja té el projecte executiu per fer les instal·lacions en els quatre equipaments municipals i que ara cerca fonts de finançament per poder impulsar-lo.


Aquest projecte és la continuïtat d'un pla d'instal·lació de plaques solars per produir energia que l'Ajuntament volia implementar en set equipaments municipals però que es va veure aturat per l'anomenat impost del sol, aprovat el 2015, que grava les energies netes a través d’un import per estar connectat a la xarxa elèctrica (l’única manera d’evitar-lo és l’abastiment al 100% amb energia solar)–. "Aquest projecte l'hem reconvertit en plaques solars fotovoltaiques per l'autoconsum. Vam aconseguir suport de la Diputació de Barcelona i en aquest moment ja tenim el projecte executiu per poder instal·lar les plaques solars fotovoltaiques en els quatre equipaments municipals", apunta Camps.

Justament, una de les idees que s'han recollit durant la fase de presentació de propostes del procés de pressupostos participatius ha estat la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a l'EMT.  L'equip directiu del centre va proposar-ho per abastir d'energia elèctrica l'institut i reduir la despesa anual de consum elèctric, que ha de pagar l'Ajuntament. A més de l'estalvi energètic i de la conscienciació que pot generar a l'alumnat i les seves famílies, la direcció considerava que podria ser una bona eina d'aprenentatge per a l'alumnat de cicles formatius relacionats amb l'electricitat.

Biomassa a Roger de Flor i Lluís Companys
Un altre projecte que es troba en procés executiu i que només li cal finançament per posar-se en marxa és el de dues noves xarxes de biomassa, l'una als voltants dels centres educatius i culturals del carrer Roger de Flor i una altra a prop de les instal·lacions esportives, culturals i educatives properes a les pistes d'atletisme i dels carrers Lluís Companys i Camps de les Moreres. "Ja tenim els projectes. Ara busquem suports econòmics per fer-los realitat perquè són inversions considerables, tot i que suposen un retorn econòmic molt ràpid", explica Camps. El regidor situa el pressupost per a tots els projectes –la instal·lació de les quatre plaques i les dues xarxes de biomassa– entre 1,5 i 2 milions d'euros.

La caldera de Palou, en marxa
En el marc de la jornada, l'Ajuntament ha explicat la posada en marxa d'una caldera de biomassa a Palou, una iniciativa derivada del projecte Compose del qual Granollers n'és soci i que pretén incrementar la presència d'energies renovables. "Palou té potència per funcionar al 100% a partir d'energia renovable, ja sigui amb plaques solars fotovoltaiques com amb energia tèrmica, de biomassa", ha assegurat Virgínia Domingo, tècnica del consistori.

El Compose ha suposat una inversió d'uns 40.000 euros al projecte de Palou. "Hem instal·lat una caldera de biomassa a l'entorn de les antigues escoles i del centre cívic, substituint l'antiga caldera", ha explicat Albert Camps, que també ha dit que el futur camp de futbol també incorpora la caldera de biomassa com a sistema de calefacció de les instal·lacions. Alhora, Camps ha assegurat que "s'estan treballant amb els veïns temes d'aïllaments o d'instal·lació de plaques solars per aconseguir estalvis econòmics i impulsar la transició energètica per anar cap a les energies netes", ha indicat. El consistori encara no té resultats per fer balanç de la caldera de biomassa, que funciona des de fa poc temps.

Edicions locals