Jordi Ribó 'retrata' en un assaig l'evolució de la fotografia

L'Editorial Alpina presenta al Museu de Granollers 'La fotografia i la mare que els va parir!'

Cultura

Jordi Ribó i Pau Farell
Jordi Ribó i Pau Farell | Xavier Solanas

Montse Eras

El 22 de juliol de 1988 Jordi Ribó va obrir el seu estudi fotogràfic al centre de Granollers. Feia anys, però, que, càmera en mà, retratava el pols de la ciutat per a diversos mitjans de comunicació de l'època. Coincidint amb el 30è aniversari de la botiga, Ribó (Granollers, 1965) presentarà avui, dijous, al Museu de Granollers (19.30 h), el llibre La fotografia i la mare que els va parir!, un assaig nostàlgic sobre els canvis en el món de la fotografia dels darrers temps.

Publicat per Editorial Alpina, sota el segell de Marcòlic, La fotografia i la mare que els va parir! reflecteix l’evolució de la fotografia i, de retruc, de la societat, des d’una perspectiva tant vital com professional. "D'una història de la fotografia, n'ha fet una biografia", diu Màrius Serra que, juntament amb el periodista David Bassa –autor del pròleg–, ha col·laborat en el volum. "Tinc bons amics escriptors i periodistes que m'han contagiat l'afició d'escriure", confessa Ribó. Amb Serra ha coescrit un epíleg amb vocabulari fotogràfic. El llibre es completa amb les il·lustracions de Pau Farell, que plasma amb dibuixos escenes de les que relata Ribó.


Als 16 anys, Ribó començava a treballar com a tècnic de laboratori i assistent de fotògraf –"érem aprenents", recorda– i col·laborava amb Plaça Gran. De seguida, iniciava estudis a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya
Començant per les diapositives i els laboratoris de revelatge casolans i acabant amb les xarxes socials i la immediatesa d’internet, el llibre retrata la manera com, en relativament pocs anys, hem passat del món analògic al món digital, amb tot el que això comporta. "Quan anàvem amb carret l'arxiu de fotos i negatius era molt fàcil. Ara és el caos i s'hi afegeix la incertesa de si els arxius digitals es podran obrir passats els anys", lamenta Ribó. Això sí, reconeix les virtuts del pas digital: "pots enviar una foto a l'altre punta del món en un moment". Ara bé, "quan fas còpies en paper, la gent està encantada".


De fet, La fotografia i la mare que els va parir! és una reflexió amena sobre l’ofici de fotògraf en un temps canviant, però alhora pretén que tothom s’hi pugui sentir identificat, amb experiències i anècdotes reals i compartides.
"Hi parlo de Granollers, però com a fotògraf de qualsevol capital de comarca, de manera que és extrapolable a Vic o Mataró", indica Ribó, que també presentarà el llibre aquest abril a Barcelona (el dia 12), en un acte amb David Bassa, i a Cardedeu (el dia 14), al Tarambana, amb els germans Castells, que, a més, li han dissenyat l'aparador de la botiga amb motiu dels 30 anys.


A la presentació al Museu, Ribó estarà acompanyat del mateix Pau Farell, del periodista Jordi Asturgó, del responsable de l'Alpina, Martí Nadal; de la presidenta de Gran Centre, Laura Sabatés, i de la regidora Alba Barnusell.

Edicions locals