Pompeu Fabra i les paraules de pau protagonitzen els aparadors de Sant Jordi
El terrat de la biblioteca de Can Pedrals va acollir la presentació de la programació de 'Per l'abril lletres mil'
En el diccionari de Pompeu Fabra la paraula poble s’exemplifica amb la frase. Tot el poble ha participat en l’organització de la festa. La directora del Servei de Normalització Lingüística del Vallès Oriental, Pietat Sanjuán, ho ha volgut destacar perquè “recull el que escenifiquem aquí”, tot referint-se al terrat de la biblioteca de Can Pedrals, que dimarts acollia la presentació del Per l’abril lletres mil, el programa d’actes a l’entorn de Sant Jordi a Granollers. “L’èxit d’aquesta programació recau en el treball en equip i la participació de molta gent”, insistia la regidora de Cultura, Mireia López, qui avançava que s’hi inclouran més d’una trentena d’actes.
A banda dels llibres i les roses, aquest 2018 el Sant Jordi a la ciutat també tindrà com a protagonistes dues commemoracions; d’una banda, la de l’Any Fabra –amb motiu dels 150 anys del seu naixement i del centenari de la publicació de la seva primera gramàtica– i, de l’altra, la del 80è aniversari del bombardeig de Granollers. És per això que la tercera edició de Paraules sobre vidres, que comença aquest divendres i s’allargarà fins al 30 d’abril, omplirà els aparadors de les botigues i serveis de Gran Centre de mots relacionats amb el pare del català modern i la cultura de la pau.
“Recordarem trets de la biografia i el treball de Pompeu Fabra i moltes paraules que ens recorda, com pau, acord, compassió, perdonar i commemorar”, detallava la responsable del Servei de Català, que juntament amb l’Ajuntament i Gran Centre, organitzen aquesta activitat. La presidenta de l’associació de botiguers i serveis, Laura Sabatés, també destacava la col·laboració de l’alumnat de l’Institut Carles Vallbona a l’hora d’escriure la frase triada als aparadors.
A més, tothom està convidat a triar la seva paraula preferida al segon concurs d’Instagram de Sant Jordi, que planteja el repte de fotografiar-la creativament i penjar-la a la xarxa amb l’etiqueta #lamevaparaula. El guanyador s’endurà un lot d’entrades per a activitats culturals.
Parades, contes i autors locals
Sabatés destacava també la participació de Gran Centre a la nova activitat Un dia de conte, una jornada adreçada als infants que se celebrarà dissabte 21 a la plaça Maluquer i Salvador, i que anirà a càrrec de l’Editorial Alpina que matí i tarda hi durà contes, contacontes i activitats per pintar. A més, d’aquesta proposta, l’Alpina torna a ser present a “la festa del llibre i la cultura, amb la nostra aposta per autors locals”, indicava el director de l’editorial, Martí Nadal. De fet, l’Alpina també serà present a la tradicional trobada d’autors comarcals, que diumenge 22, d’11 a 13 h se celebrarà la plaça de la Porxada amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música Josep M. Ruera. Pep Boix, de la llibreria La Gralla, ha explicat que enguany hi ha més d’una setantena d’escriptors del Vallès Oriental que han publicat i que ja n’hi ha més de 20 confirmats a la trobada d’autors. “Tenim una comarca amb una alta capacitat creativa i empreses culturals que saben fer-li costat”, concloïa l’alcalde, Josep Mayoral.
D’altra banda, Boix detallava que les parades de gremi de llibreters s’obriran enguany diumenge 22 a les 10 h i s’hi oferiran tota mena de llibres fins al vespre del dilluns de Sant Jordi.
Jordi Masó
El pregoner de Sant Jordi serà el pianista Jordi Masó (Granollers, 1967), músic de llarga trajectòria i professor del Conservatori Josep M. Ruera, on es va formar als seus inicis, i de l’ESMUC. La faceta que el durà a pronunciar el pregó el diumenge, a les 13 h, a la plaça de la Porxada, serà la d’escriptor de contes i microrelats, que ha recollit en cinc publicacions, la darrera de les quals, La biblioteca fantasma (Editorial Males Herbes, 2018).
La imatge de Gala Pont i Aleix Font
La imatge de Per l’abril lletres mil ha estat obra dels granollerins Gala Pont, il·lustradora, i Aleix Font Coderch, dissenyador gràfic, qui també és l’autor del cartell de la festa major de Blancs i Blaus de 2016.
Gala Pont (1992) és llicencia en Belles Arts per la UB i va cursar un postgrau de disseny a EINA. Actualment viu i treballa a Barcelona, en un estudi i com a freelance.