30 anys del 'primer instagram analògic' de la plaça Negra
Jordi Ribó presenta l'assaig 'La fotografia… i la mare que els va parir!' a la sala del Museu de Granollers plena a vessar
Fa 30 anys, el fotògraf Jordi Ribó "va crear el primer instagram analògic de la història" a la plaça Negra –com es coneix popularment la plaça Folch i Torres de Granollers–. Així descrivia el periodista Jordi Asturgó l'aparador de la botiga de Ribó, que enguany celebra tres dècades de vida i que s'ha convertit en "una mena de galeria de fotos que es va actualitzant".
Asturgó era un dels amics que Ribó aplegava dijous al Museu de Granollers per presentar el seu cinquè llibre i primer assaig, La fotografia… i la mare que els va parir!, editat per l'Editorial Alpina en el marc de la col·lecció d'autors locals Marcòlic. Precisament, Martí Nadal, director de l'Alpina conduïa l'acte que, juntament amb un logo i un aparador dissenyat pels germans Castells de Cardedeu, conforma la commemoració del 30è aniversari.
Hi prenia part també la presidenta de Gran Centre, Laura Sabatés, qui posava en valor la faceta de botiguer de Ribó, "que des dels inicis ha cregut en la filosofia de Gran Centre de ciutat, cultura i solidaritat i ho ha retratat", indicava Sabatés. "El Jordi forma part del paisatge de Granollers, i també del nostre paisatge familiar. Ha fotografiat a tothom!, insistia Asturgó.
El llibre, a més, s'acompanya de les il·lustracions de Pau Farell, que explicava la facilitat que ha tingut per empatitzar amb el relat de Ribó, que "parla d'un fotògraf en els últims 30 anys en el món creatiu; una història genèrica que és una de les potencialitats del llibre que he volgut retratar", indica Farell. Ribó li reconeixia la feina i destacava "la mirada de plaer i il·lusió", que ha dibuixat l'il·lustrador.
També va voler ser present l'escriptor Màrius Serra que, tot i no va poder desplaçar-se a Granollers, va assegurar la seva participació per mitjà d'un vídeo, en que confessava que el seu capítol preferit és Les noies de la meva vida, en què hi descriu la càmera com una parell, "una noia que et sedueix cada dia i a cada moment, en tots els sentits".
Les dones del llibre
De fet, Jordi Ribó dedicava la seva intervenció a les dones del llibre, la primera de les quals, la seva germana Elisabet, que "m'ajuda a centrar-me i ordenar les idees". També a l'Elena Frauca, que va començar a il·lustrar un nou projecte quan Ribó iniciava l'assaig i que, precisament també ara ha publicat amb l'escriptora Eulàlia Canal l'àlbum El misteri de les lletres. El fotògraf també recordava "la Rosa de l'estudi, que m'acompanya el dia a dia, i pateix les meves inquietuds", així com Marina Miralles, correctora del llibre, i que aquest Sant Jordi també s'estrena com a escriptora amb la novel·la Magnòlia. I, finalment, la cinquena dona: la càmera.
L'exposició sobre TV3 i el compromís pel país
El periodista granollerí i cap d'informatius de TV3, David Bassa, encetava l'acte amb una notícia: la sortida de Carles Puigdemont de la presó i la decisió de la justícia alemanya de desestimar la causa per rebel·lió. La sala esclatava a aplaudiments. Bassa també destacava el "gran compromís pel país" de Ribó i el vinculava a l'exposició que el 17 d'abril inaugurarà a La Gralla, titulada L'ànima dels informatius de TV3. "Davant d'aquesta tempesta que estan generant contra TV3, el Jordi ha fet un treball espectacular, una mena de making off dels serveis informatius", descrivia.
Bassa també recordava que fa 16 anys treballava amb Ribó en el llibre La memòria de l'infern i descobria el seu "impuls, entusiasme, força i alegria". Van ser "tres anys de projecte que van segellar la nostra amistat", afegia Ribó, qui apunta que "anar treballant també és una manera de mantenir els amics", i tothom coincidia que en Ribó no para mai.