Mig segle rere el taulell

La Ferreteria North, al Camí Vell de Canovelles, celebra 50 anys de negoci familiar

Societat

Josep Vilarrasa, rere el taulell de la Ferreteria North, que enguany celebra els 50 anys - Fotografia: Raül Medina
Josep Vilarrasa, rere el taulell de la Ferreteria North, que enguany celebra els 50 anys - Fotografia: Raül Medina

GranollersTxell Parera

En Josep Vilarrasa tenia només 13 anys quan va començar a treballar a la Ferreteria North, el negoci que els seus pares van engegar al maig de 1968 "durant la revolució a França", recorda, "en un moment en què no hi havia competència de grans superfícies o d'Internet. El pare va tenir feina perquè li concedissin el permís d'obertura, ja que la ferreteria més pròxima havia d'estar a 500 metres", assegura.

Cinquanta anys més tard, la botiga continua al mateix lloc –al Camí Vell de Canovelles– i conserva la imatge del primer dia amb les mateixes estanteries, la mateixa caixa enregistradora, el mateix mostrador. "Hi ha clients de tota la vida que em diuen que els agrada venir perquè els recorda els primers temps", diu en Josep, per qui els 50 anys "han passat volant" tot i haver estat rere el taulell pràcticament tota la vida, "des que plegava de l'escola i anava a ajudar els meus pares", explica.

Amb el pas del temps va agafar les rendes del negoci familiar, amb qui ha mantingut una relació d'amor gairebé des del primer dia: "al principi vaig dubtar de si m'hi volia dedicar, però ben aviat vaig veure que m'agradava estar a la botiga. M'encanta el contacte amb la gent, m'hi sento molt a gust. Ara no podria fer cap altra feina", assegura.

Una inundació i un incendi, els moments més difícils

Al llarg dels anys, el negoci ha superat crisis i obstacles, "el més greu cap als anys setanta, quan les pluges van fer desbordar el riu i se'ns va inundar el soterrani. Això ens va fer perdre tot el magatzem", diu en Josep, que també recorda com, tot just mesos més tard, un curtcircuit va provocar un incendi a la botiga. "En cap dels dos casos teníem assegurança, així que vam haver de començar de zero les dues vegades".

Després d'haver renascut de les seves pròpies cendres en dues ocasions, la botiga ha hagut d'adaptar-se als nous temps tot i les reticències del propietari, que "no volia posar-me Internet, però ho he hagut d'acabar fent. Però no hi venc pas, per la xarxa", assegura. Així, el negoci continua sent fidel als seus principis i procura oferir "el millor tracte possible" a totes aquelles persones que decideixen entrar a la ferreteria i hi fan confiança. Per en Josep, aquesta és la clau que ha mantingut viva la ferreteria durant totes aquestes dècades.

Homenatge a les eines més antigues

Coincidint amb el 50è aniversari, en Josep ha muntat una mostra als aparadors de la botiga amb les eines que ha rebut durant tots aquest anys i que no s'han venut, com claus de cargolar, fugonets o interruptors. Són eines pocs vistes i, per això, assegura que "els aparadors estan tenint molt èxit, la gent es para i s'atura a mirar-los".

Després d'haver celebrat el mig segle de vida, en Josep mira el futur de la Ferreteria North amb cert escepticisme. El seu fill ha emprès un altre tipus de carrera professional i ell diu que no té clar què fer quan li toqui jubilar-se. "Tinc 63 anys i encara tinc marge, ho decidiré arribat el moment", afirma. El que és segur és que per ara continuarà rere el mostrador, de dilluns a dissabte, a l'espera de poder ajudar tot aquell que creuï la porta del carrer, com ho ha fet en els últims 50 anys.

Edicions locals