Trobades intergeneracionals a l'Hort de la Noguera

Jornada de portes obertes per presentar el projecte de l'Escola Pia i l'Ajuntament

Societat

Jornada de portes obertes a l'Hort de la Noguera
Jornada de portes obertes a l'Hort de la Noguera

Montse Eras

El Salvador, la Nati i el Jose són usuaris de l'Espai Actiu de la Gent Gran que s'han convertit en referència per als alumnes de 2n d'ESO de l'Escola Pia que tenen cura de l'Hort de la Noguera, un terrenys al carrer Palaudàries que s'ha convertit en espai de trobada intergeneracional. "Els avis posen el coneixement i ens acompanyen en la tasca", expliquen els educadors de la Pia.

L'espai, que ocupa un solar de 750 metres quadrats, va obrir les portes dilluns per fer visites guiades a grups i donar a conèixer el treball que hi fan alumnes d'ESO, P5 i 5è de primària de l'Escola Pia, que aprenen de l'experiència dels més grans.

Només arribar, l'Aina i el Guillem –alumnes de 5è de primària– mostraven l'arbre que dóna nom a l'espai i ensenyaven la caixa niu que hi han instal·lat per a que aquesta primavera hi arribin mallerengues, caderneres i pardals.

De fet, l'alumnat de l'Escola Pia va començar a preparar el terreny el maig de l'any passat i els joves que cursen una assignatura optativa de secundària hi treballen cada dilluns i des de setembre han preparat el terreny i han fet un hort amb dos bancals limitats per taulons en els quals hi han plantat enciams, patates, cebes, alls, faves, tomaqueres i maduixeres. "Ho hem fet tot amb compost orgànic i col·laboracions; no hi ha res comprat", destacava l'alumnat.

A més, com en el cas de primària, els més menuts –P5– també fan visites puntuals a l'hort, en aquest cas per treballar les plantes aromàtiques. De fet, gràcies als coneixements de la gent gran amb qui es coordinen per visitar l'hort, han après els usos quotidians de plantes com la menta i el romaní. La intenció és que el projecte es pugui anar ampliant amb més usuaris i més interacció entre alumnat i gent gran.
 

Recuperar terrenys en dessús

La regidora d'Urbanisme, Mònica Oliveres, assegurava que la voluntat del govern és recuperar sòls vacants pendents d'edificar per a un ús social. En aquesta intenció, hi emmarca l'Hort de la Noguera, que és fruit d'un acord amb els propietaris, la família Ganduxer, que l'han cedit al consistori per cinc anys prorrogables. De fet, fa tres anys, l'Ajuntament va treballar en un inventari de solars vacants per a proveir-los d'usos.

A més, el regidor de Medi Ambient, Albert Camps, destacava que Granollers té tres models d'horts urbans, a banda dels que algunes escoles tenen a les seves instal·lacions. En aquest sentit, descrivia els horts municipals del polígon Congost i el Lledoner, l'hort social de Fàtima impulsat per Dimas i amb la col·laboració dels instituts Cumella i Granollers, i el darrer, aquest del carrer Palaudàries.

Edicions locals