La Marea Pensionista presenta una moció contra un nou producte d'estalvi impulsat per la Comissió Europea

La plataforma vol que l'Ajuntament de Granollers insti el govern espanyol i els parlamentaris europeus a què rebutgin la proposta

Societat, Política, Economia

Pensionistes, durant l'assemblea d'aquest dilluns a la Porxada - Foto: Txell Parera
Pensionistes, durant l'assemblea d'aquest dilluns a la Porxada - Foto: Txell Parera

GranollersTxell Parera

La Marea de Pensionistes ha presentat una moció a l'ajuntament de Granollers en què insta el govern municipal "a què es dirigeixi al govern espanyol i als grups parlamentaris europeus a la Comissió Europea perquè rebutgin la creació d'un producte paneuropeu de pensions individuals (PEPP) proposat per la Comissió".

Els pensionistes consideren que aquest producte d'estalvi per a la jubilació pretén crear "un mercat de capitals europeu per obtenir més capital i canalitzar-lo cap a inversions europees a llarg termini" i que, per tant, "no és un instrument de protecció social, sinó un mecanisme d'acumulació de capitals". D'aquesta manera, la Marea Pensionista creu que "la Comissió Europea renuncia a l'objectiu que les pensions públiques siguin suficients" ja que, diuen, un informe sobre l'adequació de les pensions de 2015 assegurava que "l'augment d'estalvis addicionals destinats a la jubilació podria mitigar les repercussions d'unes pensions més baixes dels règims públics d'alguns Estats membres".

La plataforma també dubta sobre la rentabilitat d'aquests productes financers i titlla d' "incompetència o cinisme" que es defensi que el PEPP "garantirà que els consumidors siguin plenament conscients dels elements clau del producte i dels riscos que corren" ja que, recorden "en l'origen de la crisi de 2007 hi ha la creació i venda de productes fiancers complexos construïts sobre hipoteques subprime, als quals les agències de qualificació els havien adjudicat la màxima solvència setmanes abans que el seu valor es reduís a zero".

A més, critiquen que la Comissió Europea designi com a promotors de la PEPP "bancs, companyies d'assegurances o empreses d'inversió" i asseguren que, si s'aprova, "es produirà un desviament de possibles cotitzacions socials, que podrien augmentar els ingressos dels sistemes públics de pensions, a empreses privades que obtindran importants beneficis".

La moció també reclama que l'Ajuntament es dirigeixi al govern espanyol i als grups parlamentaris de la Comissió "per demanar que estudiïn les mesures necessàries perquè els sistemes públics de pensions garanteixin unes pensions dignes i suficients" i, alhora, que promoguin "l'eliminació de les desgravacions fiscals de les aportacions als fons de pensions privats".

Cada dilluns, a la Porxada

La Marea Pensionista de Granollers ha presentat la moció en la trobada d'aquest matí a la plaça de la Porxada, on es reuneix cada dilluns. Durant l'assemblea, els portaveus han reclamat un augment de les pensions públiques, la fi de la bretxa entre dones i homes també en l'àmbit de les pensions i han insistit en la necessitat "de seguir lluitant al carrer. Serà una lluita llarga, però cal seguir fent-la", han assegurat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edicions locals