Can Muntanyola i Can Cabanyes s'abastiran amb plaques solars

Conclusions a la cloenda de la campanya D.E. Palou per a l'estalvi energètic i l'ús d'energies renovables, en el marc del projecte Compose

Societat

Centre de serveis a les empreses de Can Muntanyola
Centre de serveis a les empreses de Can Muntanyola

Montse Eras

Palou té un potencial molt important pel que fa a l'energia solar i la biomasa d'origen local. Aquesta és una de les conclusions de la campanya de sensibilització per a l'estalvi energètic i la promoció de les energies renovables, que s'ha batejat com a DE Palou (denominació energètica), que s'ha dut a terme en el marc del projecte europeu Compose –del qual l'Ajuntament de Granollers és soci fins al 2019–, i que dimarts celebrava la seva cloenda a les Antigues Escoles de Palou.

En conseqüència, el consistori projecta plaques solars a la coberta del centre de serveis a les empreses de Can Muntanyola i una petita instal·lació per a l'autoconsum al centre d'interpretació de Can Cabanyes, segons avançava als veïns la tècnica de Medi Ambient de l'Ajuntament, Virgínia Domingo. A més, el consistori també ha iniciat la redacció d'un projecte d'una xarxa de calor de biomassa, aprofitant que al futur camp de futbol de Palou s'hi instal·laran dues calderes i que pot ser "una xarxa per equipaments públics i que els veïns interessats s'hi puguin connectar", apuntava.

Controls de consums

A banda de concloure algunes mesures per afavorir les energies renovables a espais públics, la campanya, que ha estat dissenyada i implementada per Eloi Burriel de l'empresa lorigen, també ha servit per controlar els consums energètics a 10 equipaments de la ciutat –a més de Can Cabanyes i Can Muntanyola, les Antigues Escoles de Palou, Bombaments d'aigua, l'Oficina comarcal del DARP, el centre cívic Palou, l'escola Montserrat Montero, el pavelló d'esports de Can Bassa, el centre cívic de Can Bassa, l'escola bressol La Tortuga i l'escola Mestres Montaña–, així com conscienciar sobre la importància de l'estalvi energètic al veïnat. "L'experiència ha estat molt positiva. És un món que desconeixia. Només et cuides de pagar i val la pena valorar opcions i saber si estàs consumint massa", explica Joan Estapé, president de l'AV Sant Julià de Palou, qui té "molt clar que cal un canvi i hi ha alternatives".


La campanya, que s'ha dut a terme des d'octubre passat, ha pogut comparar indicadors de consum i ha detectat també que alguns equipaments "no estan preparats pel fred i cal millorar aïllaments", deia Burriel. Per exemple, el fred intens d'aquest hivern ha impedit registrar estalvis d'electricitat al pavelló de Can Bassa, que també va patir una fuita d'aigua. En canvi, s'ha registrat estalvi als centres cívics.


Pel que fa als privats, un dels espais que ha nascut ja en el bressol de la filosofia de DE Palou és Caseus Afinadors, que fa setmanes que té un aparell per controlar els consums i avalua la implantació de plaques solars

Edicions locals