La Passada de l'Ascensió es dedicarà als saltimbanquis
El 12 de maig la carretera tindrà sis pistes d'espectacles circenses i de la Commedia dell'Arte
El dissabte de l'Ascensió –12 de maig– els saltimbanquis prendran el carrer Anselm Clavé i la plaça Barangé per oferir als vianants set pistes d'espectacles circenses i de la Commedia dell'Arte que mostraran "el circ en moviment i imatges molt poètiques", destacava la regidora de Cultura, Mireia López, en la presentació dijous a La Troca de la Passada de l'Ascensió.
Es tracta d'una activitat "única, en què tradició i innovació van de la mà, i hi ha moltes coses difícils de veure a un altre municipi", considera el coordinador de la Passada, Paco Cruz, qui recorda que, tot i el canvi de model de la tradicional desfilada, es "manté l'esperit d'una fira, que és mostrar coses". I per ensenyar el món dels saltimbanquis i el circ Granollers ha comptat amb uns assessors de luxe, com Marcel·lí Puig, qui va ser director de l'escola Charlie Rivel, i Bienve Moya, premi nacional de cultura. Cruz explicava que, amb l'ajuda també de l'Escola Superior d'Art Dramàtic (ESAD) de l'Institut del Teatre de Barcelona, s'ha ideat una "passada especial, en que la gent desfilarà per buscar les propostes que ha triat. Hem inventat una cosa que genera identitat i sorpresa", destacava l'alcalde, Josep Mayoral.
La Passada de l'Ascensió començarà a les 17 h amb l'entrada de la troupe d'artistes a la ciutat, acompanyats d'una banda de músics –la Zampone Brass– i Claret Clow, que farà l'entrada de les companyies al circ, que tindrà una carpa a la carretera, des de la plaça Maluquer al Museu, amb sis pistes. Aquestes veuran començar els espectacles a les 18 h, primer a les senars i després a les parells, alternativament, de manera que a cada pista hi haurà dues actuacions i "tothom podrà veure quatre espectacles, més el número final", apuntava Cruz.
A la pista 1 –l'única en què l'espectacle serà ininterromput– actuaran els alumnes del darrer curs d'interpretació de l’ESAD de l’Institut del Teatre de Barcelona que representaran dos espectacles: Bufó i Commedia dell'arte, "passat per un estil contemporani i transgressor", explicava el professor de l'escola Jordi Vilà. "A més, serà molt profitós per als alumnes que hi participaran", afegia Montse Vellvehí, qui reafirmava la "vocació de servei públic i nacional" de l'Institut del Teatre.
A la pista 2, hi haurà la contorsionista Shakti Olaizola; a la pista 3, el mestratge en el domini de les baldufes de Pablo Potocnjak, el senyor baldufes; a la pista 4, la simpàtica i sempre complicada utilització de la bàscula i els plats xinesos de la Bella Tour i la destresa dels equilibris mà a mà del duo Leti&Fer; a la pista 5, la sorprenent habilitat dels malabars de rebot de Fernando Pose, i a la pista 6, Escarlata Circus oferirà un compendi d'arts del circ en el marc de l'espectacle Llenties i Marabú.
Un cop acabada aquesta part, la banda de músics recollirà la gent i la conduirà fins a la plaça Barangé, on hi haurà la pista 7, on els funambulistes de La Coupole, d'Olivier i Valerie Roustand, amb la col·laboració de la companyia La Corcoles de Mariona Moya, travessaran l'espai de nord a sud i de llevant a ponent, i faran també un espectacle de corda penjant. Es tracta d'un espectacle dissenyat amb el desaparegut compositor de Vinaròs, Carles Santos, que incorpora la seva música.
L'exposició de mim i pantomima
La jornada s'iniciarà a les 12 del migdia, amb la descoberta d'una exposició fotogràfica davant la Fonda Europa, produïda per l'Institut del Teatre, sobre mim i pantomima. Durant el curs 2016-2017 es van complir 40 anys de la creació de l’Escola de Mim i Pantomima de l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona. Aquesta exposició és un recull fotogràfic d’aquests 40 anys, acompanyada d'un audiovisual. La mostra es podrà veure durant tot el dissabte de l'Ascensió i també del 15 de maig al 3 de juny a La Troca. Centre de Cultura Popular.
El comissari de l'exposició, Jordi Vilà, recordava que el seu primer espectacle de mim va ser, precisament, a Granollers, l'any 1971 amb Xesco Boix i Ton Font. Vilà també recordava que els saltimbanquis sempre anaven acompanyats dels montimbanco, que també s'enfilava per captar l'atenció de la gent, però, en aquest cas, amb una intenció comercial. Així, vinculava la passada amb la fira de l'Ascensió, "en què saltimbanquis i comerç també van junts".