Tota una vida a la Porxada

Pere Diumaró ha presentat un llibre dedicat a l'emblemàtica plaça i a les famílies que hi van viure

Societat

Joan Canal i Pere Diumaró, a la presentació del llibre al Museu
Joan Canal i Pere Diumaró, a la presentació del llibre al Museu

Després de dos anys de feina, Pere Diumaró i Pou (Granollers, 1928) ha publicat La Porxada 1827-1955 i el seu entorn, en què detalla la transformació de la plaça i dels seus veïns a través de 330 pàgines i 275 fotografies.

Diumaró va néixer fa 90 anys al número 11 de la plaça de la Corona, cantonada amb doctor Robert, i hi ha passat tota una vida, com també palesava el 2010 amb la publicació del llibre La plaça de la Corona.

Amb el mateix estil, ara, a La Carretera 1880-2010. De la Fonda Europa a Can Peret de la Taverna (2013), li ha seguit el volum dedicat a la plaça més emblemàtica de Granollers. L'estima de Diumaró per la ciutat hi és ben evident, així com el seu grau de coneixement de la història de Granollers.

A la presentació del llibre, dijous al Museu, es feia acompanyar de Joan Canal i Gil, qui precisament parlava del pas de tota una vida a la Porxada de l'autor. Canal també recordava l'època en què encara hi havia serenos –els quals mereixen un capítol del llibre– i coneixia totes les famílies de la plaça, unes dades que també es recullen meticulosament en el volum.

"El primer record impactant de la Porxada és quan els pares em van explicar que hi havia mort l'avi Joan Canal al bombardeig", recordava Canal i Gil. Els fets del 31 de maig del 38 també es recollien en el passi de fotografies que va oferir Pere Diumaró als assistents al Museu, acompanyat d'explicacions i records. Entre les més curioses, les d'elements ja desapareguts, com les de les reixes i persianes de la Porxada, i els quatre quioscos adjacents que la flanquejaven fins al 1899.

El llibre també conté imatges d'edificis desapareguts, com el de la banda nord de la plaça, on actualment hi ha el bloc de l'òptica Rius, així com de les celebracions que es feien a aquest espai públic –el ball de donzelles, santa Llúcia, la Mare de Déu de Fàtima, enterraments i visites d'il·lustres, com Salvador Dalí–.

Pere Diumaró també destaca les botigues històriques de l'espai i alguns dels veïns coneguts de la Porxada, com l'esportista Josep Fondevila Solà, l'escriptor Esteve Garrell Escorsell, el creador Amador Garrell i Soto, i el cronista Amador Garrell Alsina, entre altres.

Edicions locals