Els gegants de la ciutat celebraran els 50 anys amb actes del 3 al 6 de maig

Amb motiu de l'aniversari, l'Esteve i la Plàcida estrenaran vestuari, orfebreria i també un nou ball

Cultura

Arnau Torrillas, vicepresident d'Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, Gerard Nogueira, president de l'entitat, i l'alcalde Josep Mayoral, durant l'acte de presentació dels actes d'aniversari dels gegants - Foto: T.P.
Arnau Torrillas, vicepresident d'Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers, Gerard Nogueira, president de l'entitat, i l'alcalde Josep Mayoral, durant l'acte de presentació dels actes d'aniversari dels gegants - Foto: T.P.

GranollersTxell Parera

Els Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers celebraran els 50 anys dels gegants de la ciutat del 3 al 6 de maig –la setmana prèvia a l'Ascensió–, una data que no ha estat escollida a l'atzar sinó que "s'ha fet coincidir amb l'estrena de l'Esteve i la Plàcida justament el diumenge anterior a la fira de l'any 1968. És una data carregada de simbolisme", va explicar Gerard Nogueira, president de l'entitat, durant la presentació dels actes de celebració divendres a la Biblioteca Roca Umbert.

Amb motiu de l'aniversari, la Plàcida i l'Esteve estrenaran vestuari, que incorporarà més elements decoratius. "Després de 14 anys sense haver passat per les mans de cap modista, hi havia alguns desperfectes. Ha estat un gran treball que ha arrossegat moltes persones, des d'en Pau Fernàndez que n'ha fet el disseny, fins l'Anna Maria Garcia i l'Anna Maria Blanco, les modistes que l'han confeccionat, o la Mercè Miranda i la Pilar Vila, que s'han encarregat dels elements decoratius", apuntava Nogueira, qui també va recordar que l'Ajuntament ha assumit tots els costos de millora del vestuari. "A més, els vestits seran rigurosos amb l'època històrica que representen els gegants", va indicar el president de l'entitat.

A més de la vestimenta, els dos gegants lluiran peces d'orfebreria –com les corones o els escuts– restaurades per complet, una acció que no s'havia fet mai al llarg dels 50 anys. A més, l'Esteve durà un nou ceptre i la Plàcida estrenarà arrecades. Alhora, tots dos duran anells nous, una joia que s'incorpora a les figures per primera vegada.

Finalment, una altra novetat serà la dansa dels gegants, que ballaran el mateix dia en què ensenyaran per primera vegada el nou vestuari. Aquest ball està composat per Adrià Abellán, que ja va composar el ball dels Gegants Vells.

Activitats infantils, concerts, danses i exposicions

El primer acte d'aniversari serà una exposició que acollirà el Museu on es mostraran fotografies i objectes que repassaran la trajectòria de la colla. També s'hi podran veure les peces d'orfebreria que s'han restaurat coincidint amb el mig segle dels gegants. La mostra s'inaugurarà dijous 3 (18 h).

L'endemà, el centre de Granollers s'omplirà d'activitats pensades per als més petits de la casa (17 h). La plaça de les Olles es dedicarà als nens i nenes més menuts, mentre que la Porxada serà l'espai indicat per als infants més grans. L'activitat es farà conjuntament amb l'Associació de Comerciants del Rec al Roc.

El 5 de maig, l'activitat continuarà a la plaça de la Porxada, que acollirà una fira d'artesans de la festa (de 10 a 20.30 h) i un concert vermut amb el grup Llum d'Oli (12 h). A la tarda se celebrarà l'acte principal, un espectacle amb els gegants –que estrenaran dansa i també els vestits– i que comptarà amb la participació de l'Esbart Dansaire (19 h).

Finalment, el dia 6 es tancaran els actes d'aniversari amb l'espectacle A Granollers ballem, un recull de danses típiques de la ciutat que dansarà l'Esbart (18 h). A partir de les 19 h, serà el torn de la mostra de balls dels gegants.

Edicions locals