Valtònyc: 'Sí que hi ha llibertat d'expressió; per a la dreta'

L'ANC i Òmnium Cultural organitzen una jornada de reflexió i debat al centre de Granollers

Cultura, Societat, Política

Titot, Laura Medina (Col·lectiu Irídia), Valtònyc i Mariona Casanovas, divendres a Granollers - Foto: Raül Medina
Titot, Laura Medina (Col·lectiu Irídia), Valtònyc i Mariona Casanovas, divendres a Granollers - Foto: Raül Medina

GranollersTxell Parera

"Cap diari dels de més tirada a Espanya és independent". Així de contundent va mostrar-se Bea Talegón, directora d'opinió de Diario 16, en la taula rodona que va donar el tret de sortida als actes sobre la llibertat d'expressió que divendres van organitzar l'ANC i Òmnium Cultural al centre de Granollers.

En la línia de Talegón, Josep Casulleras, cap de redacció de Vilaweb, va apuntar que "si els mitjans de comunicació haguessin explicat la veritat sobre el 20 de setembre, els Jordis no serien a la presó. Tot plegat és una estratègia de deshumanització de l'enemic per justificar el que ha vingut després d'aquell dia", va assegurar, mentre que Maiol Roger, cap de política de l'Ara, recordava que "el director de l'ABC ja va dir que por encima de la verdad está la unidad de España", va afegir.

Durant la xerrada sobre la llibertat d'expressió en els mitjans de comunicació, Talegón va assegurar que "les fonts d'informació més veraces són en català" i va lamentar que, a l'hora d'informar-se, "existeixi una barrera lingüística, a més de la pròpia de l'Estat". Carme Arenas, presidenta del PEN Català, va posar l'accent en l'autocensura, que va qualificar com "la pitjor censura, perquè és la que cala. Hem de vigilar de no autocensurar-nos perquè el valor de les paraules és molt important. Que la por no s'apoderi de nosaltres", va reclamar.

Francesc Ribera, Titot, de Brams, també va parlar de la por a l'hora d'expressar-se i va reclamar valentia "perquè la por és la presó més barata de l'Estat. Si obrim els barrots de la por, serem lliures", va afirmar.  El músic va solidaritzar-se amb presos i exiliats, però va assegurar que la repressió "pretén que gastem temps en demanar la llibertat dels presos polítics i el perdem fent República. L'Estat no claudicarà davant les nostres súpliques; només si construïm la República deixarà d'haver-hi repressió, presos i exiliats", va indicar.  

El músic va compartir taula amb Valtònyc, el raper condemnat a 3 anys i mig de presó per injúries a la Corona, qui va apuntar que "a mi mai m'han prohibit exercir la llibertat d'expressió, sinó que m'han jutjat per la meva ideologia. El jutge em va preguntar pels meus contactes amb la CUP i amb Arran, i em va preguntar per què cantava en català. M'ha jutjat un tribunal polític", va sentenciar el mallorquí. El raper també va assegurar que "sí que hi ha llibertat d'expressió, però només per a la dreta. Avui podrien haver vingut Manuel Fraga o Billy el Niño, però no hi poden ser ni Anna Gabriel ni Carles Puigdemont", va recordar.

Les xerrades, que van tenir lloc a la plaça de Maluquer i Salvador, van anar acompanyades de concerts a la plaça Perpinyà, amb actuacions de Firstmen, Jordi Pegenaute, Quim, Pep Pérez o Marc Prat. També es va muntar un photocall del fotògraf Jordi Ribó i es van recollir signatures a favor d'un manifest en defensa de la llibertat d'expressió que les entitats organitzadores volen presentar les properes setmanes a l'Ajuntament de Granollers.

Edicions locals