L'Arxiu incorpora el fons documental d'Antoni Jonch, exdirector del Museu de Granollers i del Zoo de Barcelona

La família del granollerí també ha signat un acord amb l'Ajuntament per promoure la recerca i la difusió científica al Museu de la Tela

Societat

Signatura dels dos convenis entre l'Ajuntament i l família Jonch Sampere
Signatura dels dos convenis entre l'Ajuntament i l família Jonch Sampere

Txell Parera

L'Ajuntament i la família d'Antoni Jonch, farmacèutic i zoòleg granollerí que va dirigir el Museu de Granollers entre 1945 i 1958 i el Zoo de Barcelona entre 1956 i el 1985, han signat un acord de col·laboració segons el qual el fons documental de Jonch se cedeix per un període de cinc anys renovables a l'Arxiu Municipal de Granollers.

El fons inclou 3 metres i mig de documents textuals, unes 200 fotografies i cinc films, una quantitat de material "que es pot anar complementant perquè es poden integrar nous documents al fons amb el pas del temps", ha apuntat Miquel Jonch Sampere, fill del zoòleg.

La decisió de traspassar el fons la van prendre els fills del zoòleg –Miquel, Adela, Montserrat i Josefina– un any i mig enrere, quan van adonar-se que el material es començava a deteriorar. "Parlem de documents que tenen entre 25 i 60 anys, i vam pensar que calia preservar-los. Per això vam contactar amb el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya i amb l'Ajuntament, i vam començar a digitalitzar tota la documentació", ha explicat Miquel Jonch. A més d'incorporar-se a l'Arxiu digital municipal, una part de les fotografies, textos i films també es podrà trobar a la Memòria Digital de Catalunya.

D'altra banda, l'Ajuntament i la família d'Antoni Jonch també han signat un conveni de col·laboració de foment de la recerca i la difusió de les ciències. Aquest acord estableix que el fons d'Antoni Jonch Cooperació patrocinarà amb 10.000 euros durant tres ays –del 2018 al 2020– projectes del Museu de la Tela com la dinamització de la Biblioteca i Aula d'Estudi Antoni Jonch, la publicació d'un monogràfic sobre rèptils i amfibis del Montseny l'any 2020, la promoció del Dia de les Papallones i l'edició, enguany, del tercer pòster de papallones de Catalunya.

Una vida dedicada a la ciència

Antoni Jonch i Cuspinera (Granollers, 1916-1992) va estudiar farmàcia però, mogut pel seu interès pel món animal, ja als anys 50 va crear un petit zoològic al jardí de casa. "Hi havia un espai ple de rèptils i un altre amb una peixera, a més dels monos, els cocodrils i les aus", recorda la seva filla Adela. Durant aquell temps també va dirigir el Museu de Granollers. Amb l'objectiu de potenciar el món animal, l'any 1955 creà la societat Amigos del Zoo a Barcelona i poc temps després es va postular per ocupar la plaça de director del Zoològic de Barcelona. "Ell era l'únic dels candidats que no formava part del Movimiento, sinó que era republicà", apunta Miquel Jonch. Tot i això, va aconseguir la plaça i durant més de vint anys es va dedicar a dirigir i renovar el zoo de Barcelona. L'any 1985 va tornar a assumir el càrrec de director del Museu de Granollers, etapa durant la qual també va ser cap de l'Àrea de Ciències Naturals del Museu de la Tela.

Edicions locals