Vicent Sanchis: 'Si TV3 no rep una aportació extraordinària no podrà tirar endavant'

El director de la televisió pública catalana explica al Museu de Granollers les dificultats arran de la modificació de la Llei de l'IVA

Societat

Vicent Sanchis, al Museu de Granollers per presentar la campanya Salvem TV3
Vicent Sanchis, al Museu de Granollers per presentar la campanya Salvem TV3

Montse Eras

El Museu de Granollers ha acollit aquest vespre la presentació de la campanya Salvem TV3 de la mà del director de la televisió pública catalana, Vicent Sanchis, qui ha alertat dels "mals" que la modificació de l'IVA aprovada per l'Estat fa dos mesos ocasiona a TV3, que ha de pagar uns 20 milions d'euros d'aquest impost de 2017.

Segons Sanchis, entre els "mals ja visibles" hi ha el fet de no poder contractar programes, com és el cas, per exemple, de la final de la Copa del rei –uns 700.000 euros, que equivalen al cost d'un "programa seriós de 12 capítols", deia–.

El director de TV3, però, sobretot detallava els "mals invisibles, que començaran a notar-se aquest estiu". Segons Sanchis, hi ha sèries que s'haurien d'estar produint ja per poder-les continuar al setembre, que no s'estan fent, i posava com exemple la del dilluns vespre i programes com El Foraster.

A més, assegura que, si res no canvia, al setembre no es podrà renovar ni Polònia ni Preguntes Freqüents, entre altres, i alerta també del mal que això produeix a les productores.

Un cop exposades les conseqüències, Sanchis apuntava algunes solucions, tot i que algunes pràcticament descartables. En aquest sentit, explicava que en cas que hi hagi una despesa sobrevinguda, com és el cas de l'IVA, el govern de la Generalitat pot fer una aportació extraordinària per fer-hi front, "però aixo s'ha d'aprovar al Consell de Ministres i, per tant, ho intentarem, però no podrà ser".

Davant del convenciment que "si passa un mes i TV3 no rep una aportació extraordinària, no podrà tirar endavant", Sanchis ha explicat altres alternatives que ja s'estan articulant. D'una banda la televisió catalana ha iniciat una campanya "d'adopció de programes" per part d'empreses. "Segurament així podrem pagar El Foraster, tot i que no tindrem temps de tenir-lo pel setembre", deia.

Netflix vol sèries catalanes

D'altra banda, Sanchis també explicava que fa un mes va mantenir una reunió amb els responsables de Netflix, que "ens van dir que ens compraven totes les ficcions, i paguen bé". De fet, Merlí està triomfant a l'Amèrica del Sud, i Netflix ja ha comprat els drets de Benvinguts a la família.

Preveient que aquests ingressos no seran suficients, Sanchis ha animat a sumar-se a la campanya Salvem TV3, que "en breu podria posar en marxa un Verkami, promogut per gent que s'estima el seu país, la llibertat i la seva televisió", deia, acompanyat d'Alba Travé, fundadora de Salvem TV3.

Edicions locals