Rita Molina guanya la beca 'Vist per…' amb un documental sobre la diferència generacional a través de la literatura popular

El veredicte, que reconeix el projecte 'Si tens una font', es va fer públic divendres al Centre Cultural

Cultura

Rita Molina ha estat la guanyadora de la beca 'Vist per…'
Rita Molina ha estat la guanyadora de la beca 'Vist per…' | Xavier Solanas

Raül Medina

El projecte de documental Si tens una font de Rita Molina Vallicrosa, de 23 anys, ha estat el guanyador de la quarta edició de la beca anual Vist per… per a la producció de curtmetratges de no-ficció. La plataforma pretén premiar les propostes que mostrin aspectes de Granollers i el Vallès Oriental, i està organitzada per l’AC, Roca Umbert Fàbrica de les Arts, Vallès Oriental Televisió i l’Arxiu Municipal de Granollers.

El treball escollit, segons va explicar Molina, retrata la vida del seu avi, Jaume Vallicrosa, qui serveix de mitjà per mostrar les diferències entre la generació del seu antecessor i la seva. El documental tindrà com a fil conductor la literatura i els cançoners populars a través dels quals el protagonista podrà "articular un discurs d’emocions íntimes" per parlar de temàtiques pròpies de l’ésser humà com el naixement, la vida, el treball o la mort.

La idea del projecte sorgeix de la família de la creadora que va tenir l’afany d’enregistrar imatges del seu avi per a la posteritat. Gràcies a la formació de Molina en Comunicació Audiovisual, va fer les primeres passes del projecte en confeccionar dos clips amb imatges del seu ascendent amb una de les càmeres de la universitat. “Els muntatges van tenir gran acceptació a la meva família i amics, i això em va donar l’empenta per fer un projecte amb més material visual”, ha comentat.

La comunicadora va assabentar-se de la beca gràcies a la seva amistat amb els guanyadors de l’edició anterior. El premi consta d’un ajut directe de 4.000 euros, una jornada de gravació al plató del Centre Audiovisual de Roca Umbert, ajuda tècnica en la postproducció de vídeo i àudio, accés als documents de l’Arxiu Municipal i arxius de TV Granollers i VOTV, i suport en la gestió d’ajuts externs i recerca de patrocini.

La guardonada, una vegada adquirida la beca, té com a objectiu principal ser fidel a la seva idea original i aconseguir un resultat audiovisual de qualitat. “Molts cops et quedes a mig camí d’una producció per falta de material i gràcies al premi podré tenir els màxims recursos possibles per apropar-me a la idea que tinc a la ment”, ha explicat Molina.

Baixa participació per optar a la beca

A la convocatòria de l’edició d’enguany, el jurat ha hagut de valorar la participació de tres projectes. Tot i l’escassetat, els organitzadors han destacat la qualitat de cadascuna de les propostes. “Potser els treballs presentats han estat pocs, però tots han estat molt interessants i ens ha costat força triar qui guanyava”, ha comentat Lambert Botey, cineasta i escriptor granollerí. La primera edició va comptar amb 16 treballs que van optar al premi.

El jurat d’aquesta quarta edició va ser compost pel Consell Assessor de Cineastes de Granollers format per Lambert Botey, Agustí Corominas, Berta Diumaró i Neus Ballús. La resta del tribunal ha estat completat amb representants de Vallès Oriental Televisió, Roca Umbert de Granollers, l’Associació Cultural i l’Arxiu Municipal de Granollers.

D’ara en endavant, la guanyadora gaudirà d’un pla de seguiment i tutorització del projecte amb un membre de jurat i serà assessorada per patrocinar l’obra final. L’estrena i presentació del curtmetratge es durà a terme al Centre Cultural de Granollers al desembre. A més, VOTV emetrà la pel·lícula i un programa especial amb una entrevista a l’autora.

Edicions locals