Vicenç Aguilera, president del Circuit: 'Un equip català de F1 canviaria el panorama del motor a Catalunya'

A pocs dies pel Gran Premi de Fórmula 1 a Montmeló, el Centre Audiovisual de Roca Umbert debat sobre el futur de l'enginyeria mecànica amb una conferència sobre el món dels esports de motor

Esports

Els participants a la Motorsport Conference, que va presentar el periodista de TV3 Jordi Sanuy - Foto: T.P.
Els participants a la Motorsport Conference, que va presentar el periodista de TV3 Jordi Sanuy - Foto: T.P.

Granollers, MontmelóTxell Parera

"Estic cansat de sentir que la Fórmula 1 és avorrida. A Catalunya sempre hi ha hagut molta afició pel món del motor i al Regne Unit aquest tipus d'esports donen més diners que tota la indústria musical. Aquí som un cagadubtes", assegurava Joan Villadelprat, exdirector d'equips de F1 en la conferència sobre els esports de motor que va acollir dimecres el Centre Audiovisual de Roca Umbert de la mà de Pam deSis.

En aquest sentit, Vicenç Aguilera, president del Circuit Barcelona-Catalunya, assegurava que un revulsiu pel món del motor seria "sense dubte, un equip català o un pilot de casa. Canviaria el panorama del motor a Catalunya perquè a tothom li agrada més l'esportista que l'esport", apuntava Aguilera.

La revolució dels simuladors

Els simuladors i la realitat virtual van ser un altre dels temes de debat, ja que aquesta tecnologia està revolucionant cada cop més el món de l'enginyeria mecànica –fins al punt que "els enginyers ja no dibuixen i proven prototips, sinó que passen a fer les peces directament. El canvi ha estat brutal en l'última dècada", afirmava l'exdirector d'equips de F1–. Villadelprat també va assegurar que "continua havent-hi 50.000 coses 1 que són impossibles de simular", però va reconèixer que "les capacitats digitals estan transformant la Fórmula 1. Avui és més fàcil ser enginyer i dedicar-te al món de l'esport que anys enrere".

En aquest sentit, Sergi Grau, degà de la Facultat de Ciències i Tecnologia de la UVic-UCC, va recordar que "el 98% dels infants d'entre 7 i 12 anys juguen a videojocs, i gairebé cinc de cada 10 són noies", mentre que Teresa Casanovas, directora gerent del Consorci de Formació Professional d'Automoció, va assenyalar que "quatre de cada 10 estudiants abandonen la FP per manca d'incentius. La formació a classe no és suficient i els simuladors la poden fer més atractiva. La Fórmula 1 s'hauria de començar a incorporar a l'aula", va apuntar.

El missatge pels futurs enginyers del món de l'automoció també va ser clar durant la conferència: "No es pot estudiar a la porta de casa. Per adquirir experiència cal marxar a fora", va indicar Casanovas. Vicenç Aguilera va afegir que "a curt termini no tindrem una universitat del motor al costat del Circuit, però és important que ja s'imparteixi el Grau en Enginyeria de l'Automoció a Granollers perquè és part de l'estratègia per fer créixer el PIB de la indústria de Motorsport".

Edicions locals