Diego Sola relata el fracàs de l'ambaixada de Felip II a la Xina

L'historiador granollerí presenta el llibre 'El cronista de China. Juan González de Mendoza, entre la misión, el imperio y la historia'

Cultura, Societat

Diego Sola, a la presentació del llibre a l'Institut Confuci de Barcelona
Diego Sola, a la presentació del llibre a l'Institut Confuci de Barcelona

Poc se'n sabia de la influència que la Xina havia exercit als escriptors espanyols i europeus del segle XVI, quan l'imperi espanyol tenia interès en annexionar. L'historiador Diego Sola ho revela en el llibre El cronista de China. Juan González de Mendoza, entre la misión, el imperio y la historia, en què no només detalla la biografia d'aquest missioner, sinó que reconstrueix la política d'apropament i influència de Felip II envers el gegant oriental.

Juan González de Mendoza va ser l'autor de la Historia del Gran Reino de la China, publicat el 1585, el llibre sobre la Xina més traduït de l'època, amb més edicions –una trentena– i del qual se'n conserven exemplars a la Biblioteca de la Universitat de Barcelona. A partir d'aquest llibre, Sola recupera el personatge de González de Mendoza, un missioner agustí que l'any 1580 va rebre l'encàrrec de Felip II d'organitzar una ambaixada destinada a l'emperador de la Xina, tot exercint tasques pròpies d'un servei d'intel·ligència. Per a Sola, "González de Mendoza és un cronista renaixentista no prou valorat i conegut".

El llibre sobre la Xina del missioner, que va exercir força influència en els escriptors espanyols i europeus de l'època, neix de l'encàrrec del rei. Felip II, senyor d'un imperi que anava des dels dominis espanyols a Amèrica fins a l'Índia portuguesa, volia convertir l'imperi xinès en un paradís cristià sota la seva protecció.

"La Xina era vista per alguns com la utopia necessària en la qual es podien projectar els projectes de monarquia universal", explica Sola. Com que els espanyols havien arribat a les Filipines, Felip II ho veia possible. Per això va enviar la missió de frares agustins per acordar una aliança amb l'emperador de la Xina. Per acomplir la missió, González de Mendoza va aplegar notícies sobre la història, la geografia i les tradicions xineses, que van acabant derivant en el llibre.

El treball de l'historiador granollerí detalla com es va gestar l'ambaixada –i quins regals va atorgar Felip II a l'emperador xinès (des de teles fins a pintures i antiguetats)– i com va fracassar. De fet, algunes veus, com la de l'exgovernador de les Filipines, van considerar que la delegació espanyola seria interpretada a la Xina com una submissió i van proposar una actuació militar per conquerir la Xina. Finalment, el desastre de l'Armada Invencible i la decisió del Papa d'atorgar la tasca evangelitzadora de la Xina només als jesuïtes van tancar el projecte.

L'obra de Sola, fruit del treball de la seva tesi doctoral –amb una investigació que l'ha portat a arxius de Barcelona, Cambridge, Sevilla, Madrid i Valladolid–, es presentava a l'abril a l'Institut Confuci de Barcelona i aquesta setmana ha arribat a la llibreria La Gralla.

Diego Sola, nascut a Granollers el 1988, és doctor en Història Moderna i professor de la Universitat de Barcelona, així com ha estat investigador visitant de la Universitat de Cambridge. Participa en diversos projectes d'investigació, com els de la xarxa Poder i Transferències culturals en època moderna de la UB, el grup Ethnographies, Cultural Encounters and Religious Missions, i el Grup d'Estudis d'Història del Mediterrani Occidental. És conferenciant de les Aules d'Extensió Universitària per a la Gent Gran i col·labora en diversos mitjans de comunicació, com el diari SomGranollers a través dels articles històrics Connexions granollerines.

Edicions locals