Josep M. Álvarez: 'Cal aixecar el nivell democràtic de l'Estat; s'està generant una consciència col·lectiva que vol canvis'

El secretari general de la UGT ha participat en un col·loqui a Granollers amb el títol 'Lluita sindical, negociació col·lectiva i estat del benestar'

Economia

Òscar Riu, secretari comarcal de la UGT; Josep M. Álvarez i Júlia López
Òscar Riu, secretari comarcal de la UGT; Josep M. Álvarez i Júlia López | M.E.

Montse Eras

"Espanya i Catalunya tenen un nivell democràtic suau; a la UGT estem capficats en aixecar el nivell democràtic. La llei mordassa ens impedeix que puguem defensar els drets dels ciutadans". Aquesta és una de les conclusions que el secretari general de la UGT, Josep M. Álvarez, ha posat sobre la taula en la xerrada-col·loqui Lluita sindical, negociació col·lectiva i estat del benestar que el sindicat ha organitzat aquest matí a Granollers, i en la qual també ha participat la catedràtica de Dret del Treball de la UPF, Júlia López.

Álvarez ha lamentat el cas de Valtònyc tot apuntant que "un raper entri a la presó per una lletra no és acceptable en un país democràtic" i ha recordat que a Múrcia "per defensar que no s'hi faci un mur, s'han imposat multes de més de 50.000 euros". "La llei mordassa ens impedeix que puguem defensar els drets dels ciutadans", alerta.

Amb tot, el líder de la UGT assegura que "respirem més que fa un any i les mobilitzacions –com les dels pensionistes i el moviment feminista– han obert una nova situació. S'està generant una consciència col·lectiva que expressa una voluntat de canvi", apunta i considera que els sindicats hi han de fer la seva aportació amb "una classe obrera organitzada als centres de treball".

Pel que fa a la situació política a Catalunya, Álvarez desitja que amb el nou Govern es "normalitzi i tinguem un govern que afronti les demandes ciutadanes, així com que no continuï la presó preventiva per a gent que pot esperar el judici a casa seva". Per al secretari general de la UGT, "davant la manca de possibilitat que uns i altres no se'n surtin, calen noves estratègies fonamentades en el diàleg i això no es fa des dels jutjats".

La baixa de Rivera

Pel que fa a la baixa del sindicat que el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va anunciar a l'abril, Álvarez assegura que no s'ha produït cap efecte domino. "Els que tenen ganes de destruir-nos, que es quedin tranquils perquè tot apunta que aquest 2018 batrem rècords d'afiliació", apunta el líder sindical. A més, pel que fa a Rivera, Álvarez considera que davant la proposta de pressupostos de l'Estat ha demostrat que "de negociar, no en sap res. No deixaria el país a les seves mans", li ha etzibat.

Repartir la riquesa

A la seva conferència, Álvarez ha reclamat que els convenis col·lectius reflecteixin la millora de l'economia. "Els guanys s'han de repartir amb els salaris i la patronal ho ha d'afrontar", diu i considera que cal negociar perquè no hi hagi cap conveni inferior als 1.000 euros, com una fórmula per "continuar generant ocupació, perquè s'incrementaria el consum".

Álvarez insisteix que "s'ha recuperat la riquesa, però no els salaris", i reclama "els guanys que pertoquen als treballadors i que han perdut els darrers anys".

A més, entre els eixos de futur, el líder de la UGT apunta que cal vetllar per l'estat del benestar, de manera que "volem que l'Estat recapti més i es combati el frau fiscal, que suposa que més de 80.000 milions d'euros se'n van per les clavegueres". Álvarez lamenta que "Catalunya sigui una de les zones d'Europa amb més pobresa; a Barcelona hi ha més gent que dorm al carrer i proliferen les barraques", assegura.

Edicions locals