L'Escolania de Montserrat torna a l'església de Sant Esteve a fer un clam per la pau

El concert de divendres commemora el 80è aniversari del bombardeig i el 10è de l'orgue Josep M. Ruera

Cultura

L'Escolania de Montserrat serà divendres a l'església de Sant Esteve de Granollers
L'Escolania de Montserrat serà divendres a l'església de Sant Esteve de Granollers | TAG

L’Escolania de Montserrat participa aquest divendres (21 h) en una doble efemèride. Per una banda la prestigiosa coral participa en la commemoració del 80è aniversari del bombardeig de Granollers i, per l'altra, torna a l'església de Sant Esteve per recordar, 10 anys més tard, la inauguració de l’orgue Josep Maria Ruera, un instrument alemany –construït per Hugo Mayer Orgelbau– amb més de 600 tubs, que ha permès a la ciutat celebrar anualment un cicle de concerts d’orgue i música sacra La música del cel.

A l’entorn del patrimoni musical propi generat a Montserrat mateix al llarg dels segles, L’Escolania proposa en aquest concert fer un tribut especial a la pau, amb peces del segle XXI com és l’estrena de Da Pacem Domine del jove compositor igualadí Pol Requesens. El concert comptarà també amb obres de Bernat Vivancos –una d'elles, L'Ametller, peça dedicada a la pau i estrenada al 2017 al Kennedy Center de Nova York amb motiu del centenari del President J.F. Kennedy–, Francis Poulenc, el Mestre Ruera, Francesc Civil i obres del repertori propi que l'Escolania canta a Montserrat –de Pau Casals, Johannes Brahms, Schubert, Poulenc i una peça de cant gregorià–. També interpretaran el Salve d'ecos de P. Joan Cererols –que va ser membre de l'Escolania–, amb motiu dels 400 anys del seu naixement, i el Salve Regina de Piotr Moss, primer premi en el Concurs de Salves Joan Cererols.

Al concert de divendres l'Escolania, sota la direcció de Llorenç Castelló, compta amb Germán de la Riva de baríton, Carme Giménez de rapsoda i el granollerí Vicenç Prunés a l'orgue. L'Escolania està especialitzada en la interpretació de música de l'Escola Montserratina, sorgida entorn al monestir i és una de les escoles de música d'Europa més representatives per la seva tradició, identificació i singularitat. De tots els compositors que l'han integrat, a banda de Cererols, hi ha també Anselm Viola i Narcís Casanoves (segle XVIII), Àngel Rodamilans, Anselm Ferrer i Ireneu Segarra (segle XX). L'Escolania interpreta sovint polifonia del renaixement i autors de tots els segles, amb música popular catalana i harmonitzacions de compositors del país.

Edicions locals