Can Relats acollirà el Centre Obert Sud i l'espai familiar Petits i Grans

L'Ajuntament ha presentat els futurs usos i el projecte arquitectònic del nou equipament del carrer Bisbe Grivé

Societat

Recreació de l'aspecte del futur equipament de Can Relats
Recreació de l'aspecte del futur equipament de Can Relats | Ajuntament de Granollers

Montse Eras

L'equipament que es construirà a la parcel·la de l'antiga casa de Can Relats –que es va enderrocar i de la qual només se'n conserva la façana– es destinarà a acollir el Centre Obert i l'espai familiar Petits i Grans que actualment estan emplaçats a l'Espai Cangur del carrer Roger de Flor. Així ho ha fet públic avui l'Ajuntament, que també ha explicat el projecte arquitectònic del futur equipament del número 47 del carrer Bisbe Grivé.

El nou edifici de Can Relats es construirà en dues fases, de manera que primer es farà realitat la primera planta i els accessos i, en un futur més llunyà, s'ampliarà amb una segona planta. El pressupost per a la primera fase volta a l'entorn dels 350.000 euros.

De moment, doncs, a la primera planta s'hi vol traslladar l'Espai Petits i Grans, destinat a infants de 0 a 4 anys i a les seves famílies i on s'hi fan activitats lúdiques, educatives i d'aprenentatges d'atenció específica als nadons, així com el Centre Obert Sud –un dels cinc serveis d'aquest tipus de la ciutat–, un espai per potenciar l'adquisició d'aprenentatges bàsics i d'oci educatiu, d'hàbits i normativa social. "Així, al matí hi haurà l'espai familiar i a la tarda el centre socioeducatiu", explicava la regidora de Serveis Socials, M. del Mar Sánchez. La responsable municipal també detallava que, "en un futur la segona planta podria acollir l'espai d'educadors de suport", tot i que aquest projecte encara no té calendari.

En canvi, les previsions municipals treballen amb el setembre de 2019 com la data en què es podrà fer el trasllat de part dels serveis de l'Espai Cangur (que mantindrà l'espai actiu de la gent gran). "La voluntat és que aquest equipament –del carrer Roger de Flor– torni a ser una escola bressol, un cop la Generalitat torni a complir els compromisos de finançament d'aquests centres educatius", deia Sánchez.

Els terminis de l'obra

L'Ajuntament preveu adjudicar aquest mateix any la construcció de la planta baixa, amb una superfície construïda de 139,20 metres quadrats, que tindrà dues sales polivalents (de 20 i 40 metres quadrats, però que es poden convertir en una amb envans mòbils), un despatx, lavabos i magatzem. La segona fase del projecte possiblement tindrà una sala d’espera, un despatx, dues sales d’entrevistes, una sala de seguiment, lavabos i magatzem.

L'equip d'arquitectes guanyador del concurs està redactant el projecte executiu que ha d'estar enllestit a l'estiu i que serà el punt de partida per fer l'adjudicació i l'execució de les obres. "Es podria adjudicar a la tardor i iniciar els treballs a principis de 2019", apuntava la regidora d'Urbanisme, Mònica Oliveres, qui indicava que la intenció és que tots els elements de l'illa de Can Relats –equipament i habitatges privats– s'acabin alhora.

El projecte executiu

L’equip format pels arquitectes Maira González, Francesc Vargas i Ana Aguado ha estat el guanyador del concurs públic i obert –al qual es van presentar cinc empreses– convocat per l'Ajuntament per a la redacció del projecte bàsic, executiu i la direcció d'obra de la construcció d'un nou equipament de serveis socials a Can Relats.

El concurs planteja la construcció d’un equipament social que conservi i integri al projecte la façana principal de l’edifici original de Can Relats, que està catalogada. També demanava als equips concursants la formulació d’una proposta de relació de l’equipament amb els espais lliures i els edificis veïns. L'arquitecta Maira González explicava que el projecte parteix de la premissa de recuperar la idea originària de Can Relats de ciutat jardí, amb el protagonisme de les dues magnòlies de davant la façana, i la reinterpretació i el respecte pels elements originals de la casa. "El nou edifici ha d'estar d'acord amb els elements preexistents i volem tornar a donar el protagonisme a la façana principal", detallava González.

Així, l'equip d'arquitectes projecta un edifici compacte de fusta en forma de cub, darrera de la façana existent protegida, amb un espai davanter d'ús públic, de manera que la façana principal conservada reforça la seva presència i, a la vegada, serà l'accés principal de l'edifici. A més, hi haurà un pati al darrera de l’edifici i els dos estaran connectats per un passatge entre l'equipament i els habitatges.

La consolidació de la façana original requereix de la construcció d’un estabilitzador que, a més, tindrà les funcions de reforç estructural, recorregut accessible i element d’unió-separació entre la nova construcció i la preexistent. A més, el projecte arquitectònic també reinterpreta la topologia original de la casa. "L'edifici en planta ocuparà el mateix que l'antic, que tenia uns murs de càrrega que ara seran de fusta", detallava l'arquitecta.

González també posava èmfasi en la sostenibilitat de la construcció, que utilitzarà materials naturals com la fusta –amb panells prefabricats i, per tant, terminis d'execució més petits i que minimitzen les molèsties de les obres als veïns–, parets amb molt d'aïllament i un sistema de finestres que "aprofitarà al màxim la llum natural, així com permetrà una ventilació creuada", indicava.

Edicions locals