Can Jonch reviu el bombardeig amb 'Les cendres del silenci'

El centre acull la presentació de la reedició del llibre de Lambert Botey i Berta Ventura en un dels actes de commemoració del 80è aniversari de l'atac a la ciutat

Societat

Presentació de la reedició del llibre 'Les cendres del silenci', de Lambert Botey i Berta Ventura - Foto: T.P.
Presentació de la reedició del llibre 'Les cendres del silenci', de Lambert Botey i Berta Ventura - Foto: T.P.

Txell Parera

L'estrèpit de les bombes que l'aviació feixista italiana va llençar sobre Granollers el matí del 31 de maig de 1938 ressona amb més força a les pàgines de Les cendres del silenci des que el llibre s'ha reeditat coincidint amb la commemoració del 80è aniversari del bombardeig a la ciutat.

Els dos autors del treball, Lambert Botey i Berta Ventura, n'han presentat la reedició aquest dijous a Can Jonch, en un acte que va aplegar una vuitantena de persones al jardins del Centre de Cultura per la Pau. Botey va recordar que la novel·la explica històries fictícies en un context real, "que parla de la Unió Liberal, de la compra de pa a Ca l'Antonio o dels concerts que se celebraven a la ciutat abans del bombardeig", en un exercici de divulgació de la història de Granollers.

El llibre juga amb els flaixbacs –retrocessos en el temps–"per tal de contrastar els moments feliços de la República amb els durs de la guerra", apunta Botey, qui assegura que "si el llibre fos una pel·lícula, la República es representaria amb escenes en color, el bombardeig seria en blanc i negre, i la banda sonora la conformarien tres cançons: La Internacional, El més petit de tots i Blue Moon", explica Botey.

Els autors asseguren que el títol del llibre fa referència "al silenci de després de les bombes i a la foscor de la ciutat coberta de cendres, però també al silenci que es va allargar durant anys per la por i el trauma de totes aquelles persones que van viure el bombardeig, i que de mica en mica han anat superant".

La iniciativa va néixer ara fa set anys en el marc de la col·lecció de novel·la històrica Camins Creuats després d'un any i mig de recerca de material documental, en bona part recopil·lat gràcies al setmanari La Gralla, que va desaparèixer el 1937. Ara, el treball ha estat reeditat per Editorial Alpina i inclou il·lustracions de Núria López.

El cantant Jaume Arnella –que va tenir un instant de record "per a la gent de la faràndula que ha de marxar perquè aquí no hi ha llibertat d'expressió"–, va posar el punt final a l'acte amb una actuació acompanyat del cor Sarabanda de la Garriga.

 


 

 

 

 

Edicions locals